ПРЕБИЛОВЦИ – У Пребиловцима код Чапљине данас је, у присуству великог броја људи, служена литургија и дат помен за 4.000 Срба из Пребиловаца и Доње Херцеговине који су убијени и бачени у јаме пре 75 година.

Бањалучки медији преносе да се владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије у проповиједи, након Свете архијерејске литургије у Храму Христовог Васкрсења у Пребиловцима, осврнуо на бројна страдања српског народа и на појединце који су својом храброшћу оставили печат у историји.

Он је рекао да најхрабрији Срби данашњице живе у мјестима попут Пребиловаца, у Далмацији, на Косову и Метохији и да су деца и њихове породице које живе у повратничким подручјима хероји данашњице.

„Храброст, лична и заједничка, управо због тога нам је потребна да би се вратили на своја огњишта“, рекао је владика Григорије.

Храм Васкрсења Христовог у Пребиловцима је саграђен на месту Спомен-костурнице у коју су 1991. године сахрањене кости 4.000 Срба које су усташе током Другог свјетског рата убиле и бациле у 13 херцеговачких јама. У јуну 1992. године хрватска војска минирала је Спомен-костурницу.

У Пребиловцима је у првим данима августа 1941. убијено 85 одсто живља, махом жена, деце и стараца. Они су, према свједочењима усташа којима је 1957. године суђено за овај злочин, живи гурнути у јаму Голубинка код села Шурманци, надомак Међугорја.

Од укупно хиљаду становника, само 6. августа 1941. године убијено их је 850, од којих 600 жена и деце. Усташе су убијене или живе Србе бацали у крашку јаму. У Пребиловцима су тада убијене 52 породице, а 36 огњишта је угашено. Страдање су преживела само 172 становника.

Ово мјесто је спаљено и у јуну 1992. године, када су током офанзиве „Чагаљ“ припадници ХОС-а и ХВО-а, под командом генерала Јанка Бобетка упали у село.

Извор: Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here