Његова Светост Бугарски патријарх Неофит

Софија (Бугарска), 17. јун 2016. године

У вези с одржавањем 18. јуна 2016. године у центру бугарског главног града параде изопачењака Његова Светост Бугарски патријарх Неофит се обратио пастви следећом изјавом:

Драга духовна децо Бугарске Православне Цркве!

На Духовске задушнице у суботу 18. јуна, кад православни хришћани помињу своје преминуле ближње и узносе молитве за упокојење њихових душа већ девету годину заредом у центру Софије ће бити одржан «Софија прајд». У централном делу главног града поново ћемо постати сведоци отворене пропаганде која се све јаче намеће и јавне демонстрације хомосексуализма као начина живота.

Живимо у време кад се моралне вредности које су људима вековима служиле као поуздан оријентир, као стуб морала и повезаности друштва, лакомислено и плански мењају и одбацују, а речено је: «Тешко онима који зло називају добром, а добро – злом, који праве од мрака светлост, и од светлости мрак!» (Ис. 5: 20).

Бог, Који је створио човека као мушкарца и жену (в.: 1 Мојс. 1: 27) дао нам је и уткао је у нас морални закон: да се мушкарац и жена везују у светом и благословеном савезу брака како би се мушко и женско начело сједињавали и како би у овом општењу и јединству у љубави узрастали ка савршенству. Овај модел људских односа је фундаменталан, а његово занемаривање води ка духовној смрти – како појединца као личности, тако и породице и друштва.

Проглашавање греха за норму и онога што је погубно за добро – није нешто ново за човечанство. У историји можемо видети трагична понављања: у време моралне кризе и пада народи бивају обузети користољубљем и греховним страстима које потискују традиционалне моралне вредности и идеале, који као метастаза захватају здравље друштва и неизбежно воде цивилизцију ка деградацији.

Савремено друштво, одвојено од свог хришћанског корена, у тежњи да буде толерантно и хумано, мења појмове главних вредности као што су љубав и слобода и назива хомосексуализам морално неутралним изразима као «сексуална мањина» или «нетрадиционална сексуална оријентација». Али волети човека, ценити га и поштовати не значи бити равнодушан према путу којим он иде: истинитом или лажном, путем ка спасењу или ка погибељи, ка животу или смрти.

Односећи се с пастирском бригом, одговорношћу и љубављу према људима с хомосексуалним склоностима, као према свој деци Бугарске Православне Цркве и свем бугарском народу, одлучно се супротстављамо покушајима да се греховна тенденција представи и наметне као норма у нашем друштву, као повод за понос и пример за углед.

Узносимо срдачне молитве свеблагом Богу, Који не жели смрт грешника, већ да се врати на прави пут и да буде жив (в.: Јез. 33: 11), нека Он да покајање и разум свима, нека им опрости грехове и нека их спаси по Својој великој милости и човекољубљу. Амин!

С љубављу и бригом,

+НЕОФИТ,

патријарх Бугарски

Превела с бугарског Станка Косова

Са руског Марина Тодић

Извор: Православие.Ru

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here