Заштита културне баштине Српске православне цркве један је од приоритета Канцеларије за КиМ. – Ове године радови на 11 манастира и цркава страдалих у мартовском погрому
Нашом љубављу и Божјом силом обновићемо манастирску цркву древне светиње Светих архангела код Призрена.

Тим речима владика рашко-призренски Теодосије најавио је радовe на задужбини цара Душана, од које су остали само високи зидови.

Сву стварност живота српске цркве на Косову показала је друга вест, пристигла у редакције истог дана када и најава да се обнавља древна светиња прославу храмовне славе на рушевинама манастира Бинча у подножју села Бузовик обезбеђивало је двадесетак припадника косовске полиције.

Претходно, на људе који су чистили манастирску порту да би припремили прославу славе пуцано је из ватреног оружја. Напоре да се обнове светиње, највећим делом уништене у мартовском погрому 2004. године, у стопу прати питање безбедности и статуса имовине СПЦ на Косову.

Повратак расељених Срба и обнова манастира и цркава на КиМ су међу најважнијим пројектима Владе Србије. Сектор за бригу о културном наслеђу и сарадњу Канцеларије за Косово у сарадњи са Епархијом рашко-призренском финансирао је обнову 11 духовних светиња српског народа у покрајини.

Ове године, у односу на претходне, тим радовима обухваћен је највећи број светиња.

Свесни да је Српска православна црква, са својом мрежом цркава и манастира, свештенством и монаштвом, темељ и ослонац Срба у покрајини, албанска власт у Приштини покушава на све начине да српске православне светиње прикаже као културну имовину такозваних косовара.

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here