U intervjuu za Politiku gradski menadžer najavio je da bi most Gazela u budućnosti mogao da bude preimenovan. Po njegovim rečima, most bi poneo ime najpoznatinijeg beogradskog gradonačelnika, Branka Pešića.

Za vreme mandata Branka Pešića ovaj most je i podignut i otvoren 1970. godine. Više o otvaranju Gazele pročitajte kod nas u kategoriji Beogradske priče.

Pre 47 godina, na današnji dan, dogodio se jedan od bitnijih događaja u istoriji modernog Beograda. U istom danu otvorene su 4 velike saobraćajnice u gradu: most Gazela, auto-put kroz Beograd, Mostarska petlja i Terzijski tunel.

Ovo je bila prava svečanost u gradu, a glavne ličnosti bili su predsednik SFRJ Josip Broz Tito i tadašnji gradonačelnik Beograda Branko Pešić. Branko Pešić i projektant profesor Milan Đurić prethodno su na Gazeli prisustvovali izvođenju testa opterećenja mosta. U tu svrhu poslužila je Jugoslovenska narodna armija, pa je veliki broj vojnih kamiona natovarenih šljunkom i vojnih transportera za balističke rakete istovremeno prelazilo most sa jedne na drugu stranu. Zanimljiv podatak jeste da je Gazela projektovana za 40.000 automobila dnevno, a poslednji podaci kažu da u toku dana pređe čak 165.000 vozila.

Beograd R .S.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here