Хрватска ће ускоро посталати Србији захтев за суспензију закона о универзалној надлежности и одредити рок до када то Београд мора да уради.

Ова нова претња Србији долази двадесет и четири часа након што су у Бриселу отворена поглавља 23. и 24., а Загреб је дао “зелено светло” у последњи час. Из Загреба поручују да ће у противном спречити напредовање Србије према ЕУ, али није наведено како.

Истовремено је и хрватска влада одлучила да оснује поверенство које ће пратити спровођење прелазних мерила у поглављима 23. и 24. стиме да ће посебна пажња бити посвећена, како се из Загреба тврди, “спровођењу обавезе укидања законодавства којим Србија проширује своју надлежност за процесуирање ратних злочина на суседне земље”. Чланови овог тела су министри спољних послова, одбране, бранитеља, финансија и унутарњих послова, те саветници премијера и председнице државе, те главни државни тужилац.

За који дан Хрватска ће тражити од Србије да се изјасни и око изјаве Милана Петровића из српског Тужилаштва за ратне злочине, који је рекао да Србија нема намеру да мења или повлачи закон о универзалној надлежности. Та је изјава изазвала бројне реакције бранитељских удружења која замерају садашњој власти што није тражила одгађање отварања поглавља 23. и 24.

Извор: Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here