Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да је предлагао председнику председништва БиХ Бакиру Изетбеговићу да заједно оду на стратишта и Срба и Бошњака и тиме покажу да саучествују у болу с породицама свих жртава, али да Изетбеговић то није прихватио.

„Предлагао сам Изетбеговћу, који никада није прихватио, да заједно одемо и на стратиште спском народу и стратиште Бошњака да се покаже да саучествујемо у том болу и према једнима и према другим… Не можете да саучествујете само у болу свог народа, онда сте једностран човек“, рекао је Николић.

Он је после церемоније откривања споменика Николи Тесли у Београду рекао новинарима и да је неприхватљиво доношење резолуција којима би се само један народ истакао као жртва.

Николић је подсетио и да је свој став о резолуцијама о Сребреници исказао и у Савету безбедности УН, приликом покушаја усвајања резолуције о Сребреници.

„Замолио сам да се стави вето у Савету безбедности УН у вези једне од резолуција која није била потпуно утемљена на истини и која осуђује само српски народ… и велики део човечанства је то схватио и зауставио“, рекао је Николић.

Он се успротивио доношењу резолуција које само један народ проглашавају за жртве, а други за злочинце.

„Доносити резолуције којима би се само неки злочинац осудио и само један народ истакао као жртва не иде и сви ми морамо да покажемо да одбацујемо злочинце из својих редова“, рекао је Николић.

Он је навео да поштује српске жртве и да си и други народ имали злочинце током ратних сукоба на простору бивче Југославије.

„Спреман сам за такав општи став, а лично не предлажем ништа што би истакло да су само Срби били жртве“, рекао је председник Србије.

 „Вучић поштује уставне рокове, све ће бити добро као и до сада“

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да има разумевања за то што нова Влада Србије још није формирана и додао да мандатар Александар Вучић поштује уставне рокове.

„Све ће бити како треба. И све ће бити добро као и до сада“, рекао је Николић новинарима после свечаности откривања споменика Николи Тесли у Карађорђевом парку у Београду.

Он је додао да је по Уставу рок за формирање нове Владе Србије три месеца од конституисања скупштине и да се ти рокови поштују.

„Када смо усвајали Устав, а усвајали су га грађани, рекли су – дајемо времена три месеца да се састави једна добра влада. И Александар Вучић се понаша потпуно у складу са Уставом“, закључио је Николић.

Танјуг-Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here