На сајту немачког Бунденстага(савезног парламента), налази се документ, тачније истраживање анализа ризика „Пандемија изазвана вирусом Моди-САРС“, које је спровео Институт Роберт Kоцх у сарадњи са међу ресорном радном групом.

Kако у документу пише сценарио описује необичну епидемију, вероватноћу такве пандемије и штету каква се очекује, у ту сврху је коришћен вирус „Моди-САРС“, који је хипотетичан, али има реалистична својства.


Такозвани „Моди-САРС“, коришћен као основа, сличан је САРС-у, природној варијанти овог вируса из 2003. године која је потресла здравствене системе.

У документу наводе, да ће глобална дистрибуција овог вируса кренути са азијског тла, и на Немачку проширити тако што људи циркулишу и улазе у земљу, пре него што држава добије званично упозорење Светске Здравствене Организације. Инфициране особе контактирају са грађанима и на тај начин убрзавају ширење вируса.

Kако кажу немачки стручњаци за 300 дана може се заразити и 300 милиона људи, а очекују се три таласа епидемије, први најснажнији и два слабија у периоду од 3 године.

У истом документу се истражује и појава велике поплаве која би могла погодити Немачку.

Недељник Афера, Нина Стојановић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here