Стабилна политичка ситуација у земљи, апсолутна већина у парламенту, привредни раст и отворена поглавља нису довољан разлог за мандатара за састав Владе Србије Александра Вучића да је после скоро три месеца од завршетка избора коначно и састави.

Никоме није познато шта се чека, а још мање и када ће до тог важног догађаја доћи. Вучићеви одговори на питање “Kад ће влада?” варирају, па од конкретнијих датума попут “почетак јуна” и “прва трећина законског рока”, одговарао је и духовито, понекад и кроз осмехе, а некада и љутито попут “Влада ће бити формирана када буде могла да буде формирана“.

Извор “Блица” из Немањине 11 каже да је формирање Владе и у њеном седишту све мање тема и да је тек понеко помене.

– Актуелни министри међу собом о томе не разговарају чак ни на нивоу трача. Свесни су да ништа не зависи од њих. Шта је посреди нико не зна, нити пита. Таква је атмосфера као да влада неће ни бити формирана – прича наш извор.

Миливојевић: „Печење“ на тихој ватри

Политички аналитичар Цвијетин Миливојевић каже да Вучић, осим тога да коалиционе партнере и потенцијалне министре држи у неизвесности, нема ниједан други разлог да не формира владу.

– Да ли ће влада бити формирана вечерас, за недељу или две нико не може да каже, али не сумњам да ће закон бити испоштован, што је почетак септембра. Све што је требало да уради, урадио је. Имао је консултације и са Западом и са Москвом, отворена су поглавља, тако да нема више ниједног спољно-политичког разлога за чекање. Такође, овде је обавио консултације, па је и тај део посла завршен. На страну што СНС са својим коалиционим партнерима има апсолутну већину – прича Миливојевић.

Kако каже, СНС је “пренапрегнута странка, попут армираног бетона, који само што не пукне”.

– Они су један општенародни покрет који, како они кажу, има 600.000 чланова. То је скоро 10 одсто попуплације, а где је много гладних уста, велики су апетити – каже Миливојевић.

Анђелковић: Пролонгирање политичке борбе

Са друге стране, има и оних који сматрају да разлога за журбу нема, и да актуелна влада сасвим добро функционише и у техничком мандату. Политички аналитичар Драгољуб Анђелковић каже да се тренутно ради нормално, несметано и да сукоба међу коалиционим партнерима нема.

– Мандатар је ветоватно хтео да сачека да види у ком правцу иду геополитичка кретања, нарочито после Брегзита. Пратио је и односе Запада и Русије, па мислим да ће се и о том балансу водити рачуна приликом састава нове владе. Природно је за очекивати да ће влада по њеном формирању бити изложена нападима и критикама, па је можда један од разлога да се ова врста политичке борбе мало пролонгира, тачније до септембра када ствари почну политички да се захуктавају – прича Анђелковић.

Све Вучићеве најаве нове владе

Премијер Вучић је одмах након избора одржаних 24. априла рекао да нема разлога за одлагање формирања нове владе и да ће се то догдити у најскоријем року. касније су се ти рокови померали

19. мај – Влада ће бити формирана почетком јуна, скоро цео тим је већ спреман, тражим решење за још два министра
27. мај – Kонститутивна седница покрајинског парламента биће 2. јуна, а 3. или 4. јуна Скупштине Србије. Недељу дана касније је реално да се крене у формирање покрајинске Владе, затим и републичке и све би требало да буде завршено до 16. јуна.
8. јун – Немам састав Владе
10. јун – Влада ће бити формирана у законском року, односно у првој трећини законског рока
21. јун – Влада ће бити формирана за десет, највише дванаест дана. Све ће бити готово пре 3. јула
1. јул – Не брините, биће све у законском року
6. јул – Данас нисам сигуран да ће Влада бити формирана пре отварања поглавља 19. јула, али ћемо је свакако имати пре него Британија новог премијера (то се догодило 13. јула)
13. јул – Влада ће бити формирана када буде могла да буде формирана

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here