Председник Русије Владимир Путин покреће у Србији медијску кампању против Европске уније и Запада, тешку 10 милиона долара

Новац ће се слити на рачуне појединих штампаних медија, као и на рачун нове телевизије која почиње са радом на јесен, а све са једним јединим циљем – да шире проруску политику у Србији!

Kако тврди добро обавештен извор „Ало!”, који је из прве руке упознат са дешавањима у вези са овим питањем, начелни договор постигнут је крајем јула у Словенији.

– Путин је крајем прошлог месеца био у Марибору, када се састао са неколико људи који су задужени за остварење његовог пројекта. Први човек Русије, наиме, одлучио је да уложи 10 милиона долара у медије у Србији, и то преко словеначких тајкуна, како новац не би ишао директно у Србију, већ би они имали потпуну контролу над његовим током. Знајући шта се све дешавало у Србији и како, Путин не жели да дозволи да се евентуално деси да неко поткрада тај пројекат – тврди наш саговорник.

Kако додаје, јавна је тајна да је Федерална служба безбедности (обавештајна служба која је наследила KГБ) већ дуго у спрези са словеначким тајкунима, те не чуди што је руски председник одлучио да баш њима препусти контролу над овим пројектом.

– Тако ће се из Словеније финансирати медији који ће ширити проруску политику у Србији. С тим циљем на јесен почиње са радом и једна нова телевизија, а иза које стоји један познати српски тајкун. Њихов задатак биће да ударе на интересе Запада и ЕУ у Србији и, наравно, да величају Русију. Путин такође сматра и да је то одличан начин да утиче и на мандатара Александра Вучића. Притом, Федерална служба безбедности очекује да ће провладини дневни листови, које ће сада финансирати Руси, убудуће забити нож у леђа Вучићу ако се окрене Западу – открива наш саговорник.

Иначе, овакав потез првог човека Русије и не изненађује превише с обзиром на чињеницу да се у јавности већ дуго шушка о томе да та земља жели беспоговорну подршку Србије, а науштрб односа са Западом и ЕУ. Тако су медији у читавом региону брујали о томе да Путин намерава да појача и војни и политички притисак на Србију, а као потврда таквих оцена истицане су војне вежбе, посете на високом политичком нивоу, најављена помоћ Русије у наоружању Србије, политичка сарадња… Треба имати у виду и чињеницу да, према неким проценама, чак преко 70 организација, са тенденцијом повећања, у Србији заступа проруску идеологију.

Одустао од Мила

Чак и руски информативни портал „утро.ру“ наводи да се Москва помирила с губитком Црне Горе и концентрисала снаге на задржавање својих позиција у Србији. Тај портал оцењује да ће у случају да Србија као кључна западнобалканска земља „коначно капитулира” пред притиском НАТО Русија бити „потпуно избачена из региона”. – Али с многим постјугословенским републикама Русија је повезана историјски, словенством и православном религијом и већ зато не може себи да дозволи да се склони од учешћа у њиховој судбини – оцењује портал. У коментару се оцењује да активирање војне и трговинско-економске сарадње са Србијом представља још један одговор Русије на ширење Алијансе на Црну Гору. – Ако разматрамо активирање сарадње са Србијом као одговор на увлачење Црне Горе у НАТО, доћи ћемо до закључка да је Москва прихватила улазак Црне Горе у Алијансу као већ свршену ствар. Русији није наруку да се озбиљно увлачи у геополитичку борбу за Црну Гору, када поред себе има Донбас, који крвари, а на Блиском истоку гори Сирија – оцењује „утро.ру“.

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here