Произвођачи хлеба не штеде на адитивима! Е 330, штетан додатак исхрани, који може извати различите здравствене проблеме – од упале у устима, преко ерозије зуба, до тумора, тренутно се може пронаћи у појединим врстама хлеба у нашим маркетима.

Чести адитиви су и Е 466, који може изазвати поремећај органа за варење, као и Е 200, који узрокује додатне проблеме онима који имају астму или су склони алергијама.

Наше баке су знале да здравље на уста улази. Да хлеб правимо по старом добром рецепту наших бака – брашно, квасац, со и вода, не би било разлога за забринутост, а ми бисмо били много здравији. Што потврђују и стручњаци.

Доктор Владимир Kовчин, онколог, сматра да су адитиви узрочници болести широког спектра.
– Ја сам против било каквих додатака у храни, она треба да буде без адитива, неконзервисана и свежа. Адитиви треба да буду регулисани стандардима и да инспекција стално води рачуна о дозвољеним количинама. Проблем може настати ако се произвођачи не придржавају прописа по питању дозвољене количине. Али без обзира на то, ако се храна која садржи адитиве конзумира стално и у већој количини, може да изазове проблеме са метаболизмом, канцер и тегобе са дигестивним трактом – каже др Kовчин.
Горан Паповић, председник Националне организације потрошача, сматра да ипак нема места за панику.

– Сигурно је да су многи емулгатори штетни, али када кажемо да је нешто штетно, треба обратити пажњу на количину која се користи у производњи, то је нешто што треба додатно истражити. На пример, многи емулгатори који нису били штетни пре 10 година данас су на листи штетних. Велики проблем у Србији је то што Министарство пољопривреде није формирало Национални савет за безбедност хране, па смо ми једина земља у Европи која нема Агенцију за безбедност хране. Одатле долазе сви проблеми – каже Паповић.
Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here