АМЕРИЧКА свемирска агенција NASA објавила је да је сасвим могуће да се човечанство већ налази на самом прагу открића ванземаљског живота.

Ово је на слушању у Конгресу САД изјавио помћник директора NASA Томас Зурбукен.

„При овако широкој активности у космосу и овако великом броју наука укључених у потрагу живота у свемиру – чини ми се да се налазимо на самој ивици једног од најфундаменталнијих открића у историји”.

Зурбукен је подестио да последњих година откривено седам планета сличних Земљи око звезде TRAPPIST-1 у сазвежђу Водолија и да – само у нашем Млечном путу – милијарде звезда чекају да буду откривене.

Додао је да је сонда „Касини” на Европи, сателиту Јупитера, и на Енцелади, сателиту Сатурна, открила океане испод леда у којима може бити водоника:

„Мада још нисмо открили трагове живота на њима, а ни другде, наши истраживачи остварују изванредан прогрес. Астробиолози учествују у све већем броју наших мисија. Нама је потребна конвергенција целог низа наука – биологије, теологије, астрономије, планетологије, науке о Земљи и многих других”.

Зурбукен је наступио у конгресном комитету за науку, па се на крају његовим члановима захвалио што се у NASA појвио буџет за астробиологију и што је потрага за ванземаљским животом добила статус једног од приоритета.

ФАКТИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here