Jedan od dvoje najmlađih poslanika u skupštini Srbije, master inženjer saobraćaja i član predsedništva Srpske narodne partije, Ognjen Pantović, za PATRIOT govori o politici u Srbiji, položaju Srba u regionu, Rusiji, patriotizmu…

 Sa 27. godina ste jedan od najmlađih poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Kako se nosite sa političkim životom s obzirom da je današnja omladina gotovo apolitična?

Kao i u svakom poslu, tako i u politici, potrebno je mnogo rada da bi se uspelo i došlo do zacrtanih ciljeva. Želim da svojim primerom pokažem omladini da je potrebno da se aktivnije uključe u politički život i da budu nosioci promena koje će od Srbije napraviti bolje mesto za život svih njenih građana.

Šta Vam kažu vaši prijatelji na vaš politički angažman?

Sa svih strana stižu reči podrške u ovome što radim. S obzirom na to da političari danas nisu naročito omiljeni u narodu, onima koji me poznaju je drago što sam tu i nadam se da će to uticati na promenu njihovog mišljenja o ljudima koji se bave politikom. Za jednog mladog čoveka ne postoji veća čast od toga da bude narodni poslanik i predstavlja glas naroda u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

6565

 Da li je vaša političnost uzrokovana vašim poreklom iz Sarajeva u kome kao što znamo gotovo da nije ostalo Srba?

Jeste. Odrastao sam u takvom području gde je teško bilo biti Srbin. Moja porodica mi je usadila ljubav prema otadžbini na način «tuđe nemoj, svoje nikad ne daj». Naš narod je na prostoru bivše Jugoslavije doživeo tri genocida u 20. veku, a naša država razbijana spolja i iznutra pod komandom određenih krugova sa zapada. Sve su ovo razlozi zašto mi je naše, srpsko, nacionalno pitanje bilo uvek iznad svega i što sve vreme vredno učim i radim kako bih na najbolji način pomogao svojoj zemlji.

Gde ste vi bili za vreme rata u BiH i koliko ste tada imali godina?

Iako sam bio dete, 3 godine sam imao kada je počeo rat, a 6 kada se završio, scene rata su jako upečatljive i zauvek ostaju u sećanju. Sve vreme smo bili u BiH. Otac na prvoj liniji fronta braneći pravo srpskog naroda da sam odlučuje o svojoj sudbini i braneći ga od novog genocida koji mu se spremao. Danas imamo nove pokušaje iz etnički čistog Sarajeva da ukinu Republiku Srpsku, ali jedinstvo srpskog naroda pokazano na nedavno održanom referendumu po pitanju dana RS je nešto što ne mogu da pobede.

Vaša partija je u koaliciji sa SNS, ipak zastupa političke stavove koji nisu baš često u skladu sa zvaničnom politikom vladajuće partije. Kako gledate na to?

Naša partija zastupa stavove koji su u interesu srpskog naroda. Očuvanje Kosova i Metohije je jedan od naših glavnih prioriteta. Tražimo da se prekinu briselski pregovori koji za cilj imaju ukidanje državnosti i institucija Republike Srbije u našoj južnoj pokrajini, a ne zaštitu Srba i interesa Srbije. Takođe ne odstupamo od vođenja čvrste nacionalne politike po pitanju očuvanja suvereniteta Republike Srpske. Srbija je garant Dejtonskog sporazuma i mora da uradi sve da spreči napade kojima se pokušava destabilizacija Republike Srpske. Jedina smo partija u Srbiji koja je podržala održavanje referenduma o Danu Republike Srpske, a ja sam kao narodni poslanik bio jedini predstavnik Republike Srbije u Banjaluci i zajedno sa srpskim narodom u Republici Srpskoj proslavio veliku pobedu. Takođe, naš stav je da Srbija ne treba da bude član NATO i EU. Nećemo ih menjati zbog bilo kog partnera.

ognjen-pantovic-i-milorad-dodik-2509-2016

 Poznata je oštra retorika Nenada Popovića i SNP-a po pitanju migranata kojima je Srbija tranzit. Da li su ti migranti baš toliki problem kad znamo da se oni ne zadržavaju u Srbiji nego samo prolaze preko Srbije na putu za Nemačku i EU?

Sve učestalija ubistva, pokušaji ubistava i silovanja, koje na teritoriji naše zemlje vrše agresivni migranti, ukazuju da migranti u Srbiji postaju sve opasniji i da predstavljaju direktnu pretnju za bezbednost naših građana. Preko 95% migranata su muškarci, vojno sposobni i najveći deo njih ima ikustvo terorista, kriminalaca i ratnika sa Bliskog istoka. Evropa se ograđuje i Srbiji preti opasnost da postane karantin za hiljade nadolazećih migranata. Zato SNP traži da se  podigne zid na granici sa Makedonijom, kao i da svi migranti budu poroterani iz Srbije, kao što bi se učinilo sa svakim stranim državljaninom koji je u našu zemlju ušao ilegalno, bez ikakvih dokumenata.

Da li svi srpski patrioti moraju biti rusofili i šta je to toliko bitno u odnosima Srba i Rusa što opredeljuje Srbe da većinski budu rusofili?

Ako pogledamo istoriju srpsko-ruskih odnosa vidimo da je Rusija uvek bila na strani Srbije. Rusija je u Prvi svetski rat ušla zbog Srbije, a setite se samo ultimatuma Cara Nikolaja II saveznicima gde im je zapretio izlaskom iz Prvog svetskog rata ako ne pošalju brodove da prevezu srpske vojnike na sigurno nakon albanske golgote. U Drugom svetskom ratu ruski vojnici su oslobodili Beograd i Srbiju. Nedavno smo bili svedoci ruskog veta u SB UN kojim je sprečeno usvajanje britanske rezolucije o Srebrenici kojom bi, da je usvojena, čitav srpski narod bio proglašen genocidnim. Rusija je blokirala i ulazak lažne države Kosovo u UNESKO. Pre nekoliko dana imali smo priliku da vidimo da je Rusija poklonila Srbiji šest migova 29, tenkove i oklopna vozila. Rusija je nebrojeno puta do sada pokazala da je iskreni prijatelj Srbije. Za mene ljubav prema bratskom ruskom narodu nije stvar politike, već kućnog vaspitanja.

viber-image

Vaša partija se zalaže za što tešnju povezanost sa Rusijom, kako gledate na izjave pojedinih domaćih liberala i predstavnika NVO koji u Rusiji vide opasnost za Srbiju i strahuju od nekog ruskog kolonijalizma?

Opasnost za Srbiju su upravo te organizacije koje otvoreno lobiraju da Srbija postane član NATO pakta, koji je ubijao naš narod u Republici Srpskoj i Srbiji i koji je neprijateljski orijentisan prema Rusiji. Ne postoji taj otac u Srbiji koji bi svog sina mogao da pošalje na granicu sa Rusijom da se gleda preko nišana sa ruskim vojnicima. Nikada srpski vojnik nije išao na granicu sa Rusijom, pa ne treba da ide ni sada.

 Niko u srpskoj politici nije tako oštro kritikovao režim Mila Đukanovića kao što je to uradila SNP. Zar je Milov režim zaista toliki problem kada znamo da na ovim prostorima ni drugi režimi nisu prevazišli povezanost sa kriminalom i korupcijom?

Danas izgleda da nigde nije teže biti Srbin nego u Crnoj Gori. U Crnoj Gori se sprovodi identitetski genocid nad Srbima od strane antisrpskog režima u Podgorici. Svakodnevno se u Crnoj Gori, koja je utemeljena na srpskom nacionalnom indetitetu, grubo krše prava srpskog naroda i svih onih koji se izjašnjavaju kao Srbi. Iskorenjuju se srpsko pismo i jezik, srpski pisci se izbacuju iz čitanki, hapse se srpski politički lideri i sprovodi najbrutalnije nasilje nad Srpskom pravoslavnom crkvom. Crnogorski režim želi da izbriše svako sećanje na viševekovno neraskidivo bratstvo Srba i Crnogoraca, kao i na bratstvo Crne Gore i Rusije koje su utemeljili Sveti Petar Cetinjski i Petar Petrović Njegoš.

Mnogi su vas zbog toga optužili da se mešate u politiku strane države, kako to komentarišete?

Srbija je matica srpskog naroda i ona mora da uradi sve što je u njenoj moći da zaštiti svoj narod. To je i naša ustavna obaveza. Zbog toga očekujem da  zvanični Beograd više ne žmuri pred nasiljem koje se u Crnoj Gori sprovodi nad Srbima, već da reaguje odlučno i energično u pravcu zaštite interesa i prava na život srpskog naroda u Crnoj Gori. Crna Gora je trenutno u rukama kriminalnog režima koji nanosi štetu svim njenim građanima, jer Crnu Goru, zarad očuvanja ličnih interesa Mila Đukanovića , pokušava da konfrontira sa njenim vekovnim prijateljem Rusijom.

ognjen-pantovic-milorad-dodik-foto-snp-1474803882-998615
  Da li vaša partija ima nekakav plan kako bi se mogao poboljšati taj položaj srpskog naroda?

Potrebna je internacionalizacija ovog pitanja kako bi ono dobilo adekvatnu pažnju svetske medijske i političke javnosti. Predsednik naše partije dr Nenad Popović je ovo pitanje otvorio već pred zvaničnicima u Moskvi, a u narednom periodu otvoriće ga i u Briselu i Vašingtonu.
Takođe potrebna je pomoć Srbije u očuvanju identiteta Srba kroz podršku Matici srpskoj i ostalim institucijama srpskog naroda u Crnoj Gori.

Šta mislite o Miloradu Dodiku, predsedniku R. Srpske?

Milorad Dodik je političar koji je garant očuvanja stabilnosti i integriteta Republike Srpske. Za to je potrebna velika hrabrost, odlučnost i mudrost, ali pre svega patriotizam. Uspešno je odoleo žestokim pritiscima dela međunarodne zajednice koji se protivio održavanju referenduma. Bio je svestan da štiteći Srpsku, štiti srpski narod zapadno od Drine od novog genocida i konačnog nestanka Srba sa tih prostora. Dodik, jednostavno ne da Republiku Srpsku i odmah je čitava zapadna propagandna mašinerija uključena u pokušaj njegove diskreditacije. Zato je Dodik u ovom trenutku simbol srpskog otpora.

Kako vidite budućnost Srpske narodne partije?

U politici je važno ostati dosledan. Srpska narodna partija je pokazala da ne odustaje od svoje politike iako je deo vladajuće koalicije. To smo dokazali i nedavanjem podrške za određene zakone koji se kose sa našim stavovima. To građani Srbije prepoznaju i zbog toga imamo konstantan priliv i članstva i rast podrške građana Srbije. Osnove našeg programa su državotvornost i ekonomija. Samo nacionalno jaka država sa zaokruženim identitetom može uspešno da razvija svoju ekonomiju, kao što samo jaka ekonomija može da bude garant dugoročne zaštite državnih i nacionalnih interesa jedne zemlje

 Na predstojećim predsedničkim izborima koga će podržati SNP?

Opredelićemo se prema programu, a ne prema ličnosti. Ključna nam je zaštita nacionalnih interesa u vezi s pitanjem KiM i RS, zaštita Srba u okruženju, razvoj institucionalne saradnje sa Rusijom, očuvanje vojne neutralnosti…

Šta je za Vas patriotizam danas?

Znanje i ljubav.
To stalno govorim mladima, da uče. Obrazovan čovek može da razmišlja potpuno objektivno o bilo kom pitanju sa kojim se susreće i da ga efikasno rešava. Ako uz to ima ljubav prema svojoj zemlji, na najbolji način će iskoristiti znanje za dobrobit svog naroda iz države.

Patriot.rs

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here