Техеран је имао шта да слави када је Сергеј Чемезов, директор руске корпорације Ростец, потврдио да ће Русија транспортовати последња четири С-300 система у Иран до краја године.

Ова исламска република из неког разлога жели да добије ове напредне противваздушне системе што је пре могуће.

Испорука система је првобитно планирана за 2017. годину, али су обе стране одлучиле да мало убрзају ствари.

С-300 систем је од великог значаја за Техеран. Овај моћни противваздушни систем служиће као гаранција да нико неће нападати Иран, било да је то Израел, НАТО или Саудијска арабија.

Шанса за напад од стране Израела или неке западне силе је знатно опала након укидања антииранских санкција, али опасност од тога да Саудијска Арабија нападне Иран и даље постоји пошто су се односи између ове две државе знатно погоршали након потписивања нуклеарног споразума.

„Kраљевство нафте је већ показало да је спремно да спроведе војну операцију ван својих граница тиме што је напало Јемен. Управо зато Иран жели да добије С-300 системе што је пре могуће“, наводе ирански медији.

Русија ће такође имати користи од ове брзе испоруке. Не само да ће већи споразум о оружју бити завршен већ ће и дугогодишњи спор око овог споразума коначно постати ствар прошлости.

Москва и Техеран су потписали овај споразум вредан 800 милиона долара о испоруци С-300 система 2007. године. Иран је 2011. године тужио Русију пред Арбитрарним судом у Женеви пошто је Москва суспендовала тај споразум 2010. године као резултат резолуције Савета безбедности УН која је забранила слање оружја Техерану.

Руски председник Владимир Путин је укинуо забрану о испоруци С-300 система у априлу 2015. године кратко након што је П5+1 међународна група постигла споразум са Ираном о укидању економских санкција у замену за гаранције да ће нуклеарна истраживања у тој држави да се користе само за мирољубиве намере.

Русија је први С-300 систем већ испоручила ове године.
Интермагазин

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here