Милету се за помоћ обратио деветогодишњи Мићо из Бечмена који је везан за инвалидска колица јер болује од церебралне парализе

Најомиљенији занатлија у Србији Милорад Јурковић, у народу познат као столар Миле почео је бесплатно да прави и специјалне столице за децу са посебним потребама како би им живот учинио лепшим.

Миле је до сада направио око 1.000 столица за храњење беба и бесплатно их поделио широм Србије, а тренутно се бацио на израду специјалних столица које омогућавају деци са посебним потребама да седе за столом заједно са својим укућанима и пријатељима.

Милету се за помоћ обратио деветогодишњи Мићо из Бечмена који је везан за инвалидска колица јер болује од церебралне парализе.

– Мићо има стара инвалидска колица која више нису по мери јер су много нижа од стола за којим седи са пријатељима и породицом, па сам му направио специјалну столицу по димензијама које му одговарају. Сада Мићо седи нормално у равни са столом за којим једе и ради домаће задатке – уз осмех пун љубави нам прича Миле.

Мићо је одличан ученик, али му велики проблем ствара то што је његова учионица смештена на други спрат школе, па мајка Светлана мора свакога дана да га носи уз степенице и чека да се заврши настава како би га одвела кући.

Апел за набавку нових колица

Столар Миле меког срца објашњава да су Мићу потребна неуролошка колица величине 2 како би нормално функционисао те апелује на све људе добре воље да, уколико имају то медицинско помагало, или знају некога ко их има, а не требају му више, да их поклоне малом одликашу из Бечмена и учине му живот лепшим.

Према Милетовим речима, Мићови родитељи немају средстава да му купе колица, а њихове молбе разним институцијама да добију такво помагало нису уродила плодом.

– Наше друштво не хаје пуно за грађане који имају неки проблем, а тако је мало потребно да се неком олакша живот и да се учини срећним – тврди Миле.

Напомиње и да сви ми имамо мањих или већих проблема те да на децу и људе који су због болести везани за колица не треба гледати са сажаљењем и називати их особама са посебним потребама јер неки од њих имају много више храбрости, духа и љубави од нас “нормалних”.

– Уколико не можемо материјално да помогнемо некоме, увек су ту осмех, загрљај, подршка и љубав који су непроцењиви – истиче овај столар са огромним срцем.

Подсетимо, Милету је ово осма специјална столица која су отишла у породице у Београду, Лештанима и Чоки.

Милорад Јурковић постао је познат када је средином 2015. године почео да израђује столице за храњење беба и поклања их малишанима широм Србије. До сада је направио и поделио чак око 1.000 таквих столица. Осим тога, пре неколико месеци покренуо је још једну акцију – бесплатне поправке дрвенарије старијим грађанима који углавном живе сами у веома лошим условима.

 

 

Телеграф, Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here