У последњих двадесет година Никола је најпопуларније мушко име у скоро целој Србији, док су с почетка четрдесетих то најчешће била имена Томислав, Јован, Миодраг, Слободан, Зоран, Горан, Александар, Марко… Најчешћа мушка имена у Србији, према подацима Републичког завода за статистику, су: Драган, Милан, Александар, Зоран и Никола. За протеклих седамдесет година популарност мушких имена на територији наше земље се веома мењала.

1.Период до 1940. године Најпопуларније мушко име у Србији било је Милан. У овом периоду најчешће мушко име у Шумадији је Миодраг, а у борском округу Јован. На југу Србије највише се давало име Томислав и Стојадин.

2. Период за време и после Другог светског рата – У Србији се најчешће дечацима давало име Слободан. У Новом Саду било је популарно име Александар, а у Зрењанину и западној Србији Милан. У Бору је најпопуларније име било Миодраг, а у Пироту Петар.

3. Од педесетих до шездесетих година – Драган постаје најчешће име које се даје мушкој деци. У пожаревачком, пиротском и лесковачком крају у овом периоду популарно је било име Зоран.

4. Шездесете године – Овај период су убедљиво обележила три имена: Драган, Зоран и Горан.У појединим деловима земље све чешће судечацима давана имена Александар и Иван.

5. Период од седамдесетих до осамдесетих – Долази до потпуног преокрета и најчешће име постаје Дејан, затим Саша, Горан и Милан. Тај тренд задржао се и с почетка осамдесетих.

6. Од осамдесетих до деведесетих – Најпопуларнија имена постају Марко, Милош и Милан у централној Србији, док је у Војводини то име Александар.

7. Од деведесетих до 2000. године – Убедљиво прво место у целој Србији заузима име Никола, са изузетком крајњег југа земље где преовлађује име Стефан.

8. Од 2001. до 2010. године – Никола је и даље први избор родитеља али веома популарно име постаје и Лука.

9. Имена Александар и Марко – Иако никада нису била на врху листе најопуларнијих, ова два имена су још од педесетих година спадала међу пет најчешћих. Такође, у последњих двадесет година све чешће је и име Лука, а међу десет најчешћих помиње се и Петар.

Најпопуларнија имена у Суботици, где је знатан део становништа мађарске националности су Иван, Јозеф, Никола, Иштван и Роберт. У Новом Пазару то су Един, Емир и Енес.

10. Најпопуларнија имена по градовима Србије: – У Београду живи највише Александара, у Новом Саду има највише Милана. Иван је најчешће име у Суботици, док у Новом Пазару има највише Едина. Драган је и данас најчешће име у Зрењанину, западној Србији, Ваљеву, Краљеву, Шумадији, Бору, Нишу, Пироту, Врању, Пожаревцу, Зајечару.

Међу популарним именима од 1940. године до данас спадају и: Љубиша, Драгољуб, Милорад, Иван, Јован, Немања, Владимир, Лазар, Душан, Филип и Ненад.

Опанак

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here