На Косову постоји пет војних центара за обуку припадника ДАЕШ-а. Из ове терористичке групе у борбама тренутно учествује 314 Албанца са Косова, међу којима је и 38 жена. Укупно 70 комплетних породица је приступило овом покрету, а двадесет седморо деце млађе од петнаест година налази се, уз пристанак родитеља, у камповима за обуку.

Удолине и села подно планина Проклетије и Шар планине на Косову и Метохији од Пећи преко Урошевца, Ђаковице, Орховца, Дечана, Призрена и Витине у граничним подручјима са Албанијом, Македонијом и Црном Гором деведесетих су били упоришта и кампови за обуку терориста ОВК. Данас се углавном користе за обуку припадника ДАЕШ-а. Већина припадника ОВК који су после деведесетих остали „нераспоређени“ у косовским структурама своје ратне вештине продали су за велике паре припадницима ДАЕШ-а. И не само да су се борили на ратиштима Сирије, већ су постали главни учитељи терориста ДАЕШ-а како у Сирији, тако и по земљама Европске уније.

Регрутација се одвија у две етапе. Први је под плаштом невладиних организација које масовно делују на Косову, или кроз приватне школе, којих има такође много. Ту се, како тврди наш саговорник, фактички будућим борцима ДАЕШ-а „испира мозак“, учи арапски, изучава Куран по њиховом, и глава пуни идејама које ова терористичка организација заступа. Кад идеја „заживи“ у главама врбованих, онда су спремни за даљу обуку, такозвану војничку праксу. „Ту на снагу ступају бивши припадници ОВК на Косову. Они их углавном уче герилском начину борбе. Баратањем оружјем и уопште свим видовима ратовања. С друге стране, у сваком кампу је присутно по неколико идеолога ДАЕШ-а који процењују и одвајају групе које су за „борбе“ и оне који ће бити послати у „самоубилачке мисије“, тврди наш саговорник. Изненађујуће је каже он, да се све више жена прикључује овим групама, али има и целих породица које су приступиле борцима ДАЕШ-а.

О ратницима ДАЕШ-а се мало јавно говори на Косову, али су неки косовски медији успели да сниме и репортаже у једном од кампова у околини Витине. Наш саговорник тврди да се на територији Косова налази укупно пет кампова у којима се обавља војна обука будућих припадника ДАЕШ-а. Смештени су у готово неприступачне пределе косовских планина, углавном према албанској граници и граници са Македонијом.

Један од већих кампова је смештен и на потезу Урошевац—Ђаковица, док се други по величини налази у дечанском округу. Мањи су у призренској и пећкој регији. Упућени у тематику кажу да се косовске службе труде да воде евиденцију о повратницима са сиријског ратишта, али се често и „зажмури на једно око“ ако је посреди неко од звучних имена бивших ОВК припадника, зарад „старих времена“.

http://www.vucinic.me/wp-content/uploads/2016/03/tereri.jpg
Оно на шта наш саговорник упозорава јесте ширење кампова на Македонију, али преко Санџака и Босну, у коју је за време рата деведесетих дошло око 800 џихадиста, као и да су готово сви који су преживели рат добили босанско држављанство и сада живе и БиХ. Истовремено, он каже да ће Македонија тек да се суочи са овим проблемом јер се у селима Танисевци, Малино, Брес, Лијане и Вакинци, бившим упориштима ОВК и АНА, припремају кампови у којима ће се обучавати будући борци ДАЕШ-а.

Наш саговорник тврди да су ова села иначе и нека врста „стационара“ за мигранте, који су илегално ушли у Македонију. Оно што, међутим, плаши је у јавности мало познат случај да су својевремено три девојчице —тинејџерке између петнаест и седамнаест година, српске националности, пореклом са Косова „врбоване“ за ДАЕШ. Колико се зна, њихове породице су дебело платиле да их откупе од њих, продали су све на Косову и побегли у Србију. Оно што теши је да ипак нису биле заведене идеологијом већ „љубављу“, то јест, биле су у романтичним везама са поборницима овог покрета.

Спутњик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here