На данашњи дан рођен је патријарх Павле. Познат је по својој скормности, а прича о његовим ципелама потврђује тезу да је био “свети сиромах”.

Мало ко зна анегдоту о томе како су настале његове ципеле, у којима је увек пешачио. Поготово је био занимљив податак да је сам водио бригу о својој обући.

У свештеничким круговима дуго ће се препричавати како је патријарх Павле имао лепе ципеле – лаке, удобне и беспрекорно сјајне.

– Јесте – осмехивао се патријарх Павле када су га питали за ципеле. – Удобне су, могу у њима дуго да пешачим.

– Где сте их купили?

 

– Ех, купио! – рекао и одмахнуо руком као да је ставио тачку на разговор.

A иза ових ципела стоји мало необична прича: ципеле, у ствари, некад биле женске чизме – нашао их патријарх, бачене, близу куће своје сестре. Загледао их, превртао, видео да су старе и очуване. После неколико дана у својој малој радионици начинио је себи добре ципеле.

Патријарх Павле је био веома цењен због своје скромности и мудрости. Није му било испод части да шије или да поправља прозоре. Сећање на овог необичног, благог човека, који је био истовремено и интелектуалац и занатлија, остало је живо и пет година након његове смрти.

Док су многи куповали луксузне аутомобиле, он је свуда ишао пешке или јавним градским превозом. И то у ципелама које је сам правио, али и поправљао.

Прича каже да га је обућарском занату научио неки човек који је поправљао ципеле у близини Патријаршије, а неки кажу да је занат “пенџетирања ђона” научио у манастирима.

Једног дана је видео возача испред патријаршије како мења гуму и затражио да му позајми парче од гуме коју је човек намеравао да баци. Од те гуме је изрезао калуп и тако закрпио своје ципеле.

Новости

 

 

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here