Председник скупштинског Одбора за образовање и науку Муамер Зукорлић изјавио је данас да неће дати оставку на то место и да је та функција била договор, али не и услов за мандатара Александра Вучића.

„Сада се надам да имам партнера. Александар Вучић је према првим сигналима и договорима показао вољу да буде партнер. Ако буде доследан у томе, са друге стране ће имати некога ко ће бити доследан партнер и српској влади и српској држави и српском народу“, рекао је Зукорлић на Н1.

Зукорлић, који је лидер Бошњачке демократске заједнице и доскорашњи поглавар Исламске заједнице у Србији, каже и да вођење тог скупштинског тела не представља никакву власт, да је тај одбор сада постао битан, а да до скоро нико није ни знао ко је председник, па ни да он постоји.

Поводом критика академика Душана Теодоровића о његовом избору на ту функцију, Зукорлић каже да Теодоровић таквим изјавама срозава углед САНУ, а да оптужбе произилазе из површног приступа исламу, за који каже да нема конфликтних тачака са науком и знањем уопште.

Упитао је и зашто академик Теодоровић није подигао глас када је Богословски факултет постао члан Београдског универзитета, што, по њему, значи да не постоје стереотипне границе о вери, образовању и науци.

„Активни владика је водио главно регулаторно тело за медије, који је у својој одори вршио ту дужност и одлучивао коме ће дати дозволу, а коме не. И то у тој секуларној држави није био проблем. Ово није преседан“, навео је Зукорлић.

Додаје да се образовањем до сада бавио на више нивоа и да је био посвећен високошколском образовању као оснивач Интернационалног универзитета у Новом Пазару, али и једне средње школе – медресе и 13 вртића.

На оптужбе да је на ту позицију ступио из личног интереса, односно како би његов Универзитет у Новом Пазару добио акредитацију после 12 година рада, Зукорлић одговара да је оснивање тог универзитета за циљ имало да се понуди модеран универзитет за 21. век, а да су проблем у реформи образовања људи са ретроградним ставовима, едуковани у прошлом систему образовања.

„А управо су они носили реформу. То морају да раде људи који немају вирус прошлости“, напомиње Зукорлић.

Каже да то што Интернационални универзитет већ 14 година није добио акредитацију показује да су ствари „мутне“, а да је ДС опструисала рад тог Универзитета.

„Управни суд оборио је све одлуке акредитационог тела, али пошто су та тела самостална, стручна, ту постоје злоупотребе. Ти људи држе науку и образовање као таоце. Због политичких налога претходне власти, али и због олигархијских уских личних интереса, сада су у позицији да морају да одговоре како је могуће да поднесете захтев за акредитацију и да је чекате годину и по“, рекао је Зукорлић.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here