Саборна црква Свете Тројице у Мостару, која је у изградњи, прославила је јуче крсну славу Силазак Светог духа на апостоле – Тројичиндан, и први пут након 24 године зазвонила су звона са звоника Саборне цркве. Литургију је служио прератни старешина Саборне цркве протојереј Алекса Зубац, уз саслужење бројног свештенства Епархије захумско-херцеговачке и приморске.
Он се присетио да је последња служба под кровом Саборне цркве служена у априлу 1992. године на Васкрс, те изразио наду да ће идуће године литургија бити служена под бакарним уместо под небеским кровом. И мостарски парох Радивоје Круљ очекује да би црква могла бити покривена до краја године.

„Почели су радови на централној куполи, а ове године требало би завршити звоник и покрити цркву, ако се испуне обећања која имамо од Владе Србије и Владе Федерације БиХ“, каже Круљ.

Тренутно се ради успореном динамиком због ограничених финансијских средстава.

„Као што су ове године звона са звоника позивала вернике на молитву, да Бог да да увек верне позивају на молитву, а све грађане овог града на мир, љубав и суживот“, поручио је парох Круљ.
Мостарски градоначелник Љубо Бешлић честитао је верницима славу Саборне цркве изразивши наду да ће црква која је била један од најлепших објеката у граду ускоро заблистати.

„Надам се да ће и Мостар заблистати у пуном сјају. И српска заједница је део овог града и надам се да ће тако остати. Мостар је истински мултиетничан град и важно је да се Срби овде осећају као своји на своме, као и остала два народа“, рекао је Бешлић, а пренела агенција Срна.

Кум славе Радослав Рађеновић из Београда рекао је да га за Мостар вежу искрени пријатељи и драги људи и да се зато одлучио да кумује.

„Ја сам заволео Мостар, а Мостар мене“, додао је Рађеновић.

извор: Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here