Месец дана после осликавања мурала са ликом мајора Омера Мехића, пилота страдалог у хеликоптерској несрећи, млади уметници из групе „Њу поинт ов калчр НПЦ“ из Новог Сада, одужили су се и његовом колеги, капетану – пилоту Миловану Ђукарићу. Мурал са његовим ликом осликали су на некада белом зиду приземне куће у Мошорину, његовом родном месту.

Иницијативу да се ослика овај мурал, као неформално обележје које подсећа на овог младог ваздухопловца, страдалог у хеликоптерској несрећи у марту прошле године, као и у случају покојног пилота Мехића, чији је мурал осликан у Улици Париске комуне у Новом Саду, покренули су његови колеге са Батајнице. На плодно тло наишао је и код младих уметника из Новог Сада, а и у Мошорину.

– Његови колеге, пилоти и механичари са Аеродрома Батајница, као и када смо радили мурал посвећен Мехићу, прикупили су средства и набавили боје и неопходан материјал – прича Ненад Јеловац, један од аутора мурала. – Нашли смо и кућу у Мошорину, и посао је могао да почне, а и да врло брзо буде завршен уз подршку десетак колега…

Ђукарићев портрет у плавој, ваздухопловној, свечаној униформи, како објашњава Јеловац, обрубљен је ловоровим венцем, а иза њега је приказано небо са мало облака, сан сваког ваздухопловца.

Млади уметници, како напомиње Јеловац, не одустају од идеје да у крајевима Новог Сада осликају мурале, посвећене познатим Новосађанима из тих крајева града.

У плану је, наиме да се мурал са ликом Мике Антића нађе у околини зграде „Дневника“, а да неки зид на Подбари добије лик Алберта Ајнштајна…

СЛИКАЈУ УЗ ДОЗВОЛУ

– МУРАЛЕ које сликамо, никада не радимо „на своју руку“ – истиче Јеловац. – Увек имамо дозволу Скупштине станара, власника објекта или ЈП „Пословни простор“ уколико ово предузеће газдује објектом.

ГРУПА УМЕТНИКА

НФЦ, коју чини седам уметника је, иначе, до сада у пројекту „Обојимо сивило“ муралима, најчешће цветним мотивима, украсио неколико стотина зидова у Новом Саду.

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here