Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је данас су антивладини протести у Београду финансирани из иностранства и упозорава да се на Балкану дубоко укоренила пракса бестидног мешања у унутрашње послове.

Захарова се на конференцији за штампу осврнула на информације објављене у српским медијима о учешћу службеника америчке Амбасаде на демонстрацијама у Београду.

„Те демонстрације су биле уперене против руководства те суверене државе. Желим да нагласим да су непосредни организатори тих манифестација редовно разне НВО које се финансирају из иностранства. Изгледа да страни спонзори због нечег не верују ‘српским грађанским активистима’, чим морају америчке дипломате да лично учествују у протестима и контролишу трошење издвојених средстава”, навела је Захарова, јавља Спутњик, преноси Танјуг.

То је, каже она, новина у подршци грађанског друштва „али изгледа да им не преостаје ништа друго”.

Међутим, додала је Захарова, колико заиста вреде ти протести тзв. грађанског друштва које се финансира из иностранства видели смо на изборима у Србији 24. априла, на којима је коалиција предвођена председником Владе Вучићем добила већину места у парламенту.

„На Балкану се дубоко укоренила пракса бестидног мешања у унутрашње послове. Примењују се добро увежбане шеме коришћења агресивне мањине која је плаћена споља”, рекла је она и упозорила да се припрема тло за изазивање још једне обојене револуције, овога пута у Македонији.

Истовремено, према речима Захарове, ако се стварно говори о грађанском друштву, право мишљење већине грађана се игнорише.

Она је навела пример Црне Горе, где је, како каже, у пуном замаху улазак те земље у НАТО, а саме Црногорце за мишљење о томе нико ни не пита.

„Сами грађани Црне Горе инсистирају да треба организовати референдум или неки плебисцит који би заиста био индикативан да би земља предузела тако важан, озбиљан корак који свакако неће остати без последица на међународној сцени”, додала је Захарова, истакавши да се тиме само продубљује ионако очигледна подела у Црној Гори.

„Нажалост, званична Подгорица уз активну подршку водећих чланица Алијансе одбија да спроведе референдум о том питању, а то је питање које утиче на сваког становника земље”, констатовала је представница Москве.

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here