ПРЕМИЈЕР Србије Александар Вучић поставио је вредне и амбициозне циљеве и биће му потребна помоћ министара и грађана да их оствари, оценио је некадашњи амерички амбасадор у Србији Вилијам Монтгомери.

Коментаришући Вучићев експозе у Скупштини Србије, Монтгомери је оценио да је премијер изнео целовиту визију којим путем влада и земља треба да иду.

„То је нацрт али и директива. Да би остварио те вредне и амбициозне цилљеве, он мора имати помоћ не само министара већ и грађана Србије,“ рекао је Монтгомери Танјугу.

Бивши амерички амбасадор није желео да у овом тренутку коментарише чланове нове владе, рекавши да би радије сачекао уобичајених 100 дана да види како сваки од њих одговара на визију премијера.ж

„Ако буду радили упола тако вредно и упола тако дуго као он, биће успешни. Искрено се надам да ће узети његов експозе озбиљно и напорно радити да га остваре. У супротном треба да поднесу оставку“, закључио је Монтгомери.

Он очекује да ће стабилност на Балкану, борба против тероризма и дијалог Београда и Приштине бити међу главним темама разговора током предстојеће посете америчког потпредседника Џозефа Бајдена Србији.

„Очекујем да ће се Бајден заложити за даљи напредак у погледу Бриселског споразума“, рекао је Монтгомери Танјугу.

Монтгомери каже да је Бајден је био главни човек у САД за односе са Балканом и да је у том својству је развио чврсту радну сарадњу са премијером.

Према његовим речима, Балкан у себи има „лук нестабилности који укључује Македонију, Косово и Босну и Херцеговину,“ а Србија „игра конструктивну улогу“ у настојању да се то реши.

„Очекујем да ће та тема бити значајна тачка разговора које ће Бајден имати овде, као и са тим повезана тема глобалног тероризма који може да стигне на Балкан преко земаља које сам поменуо,“ рекао је бивши амерички амбасадор.

С обзиром на председничку кампању у САД, ово би могао бити Бајденов последњи званични пут у регион и дакле нека врста „званичног опроштаја,“ закључио је Монтгомери.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here