„Бојим се да ће битка за Сребреницу бити кључна и за будућност БиХ“, рекао је Дураковић.

Бојим се да ће битка за Сребреницу бити кључна и за будућност БиХ, изјавио је актуелни градоначелник Сребренице Ћамил Дураковић. Његов противкандидат Младен Грујичић каже да Дураковић не жели да на чело града дође Србин и да „кукњавом“ покушава да испослује интервенцију међународне заједнице.

Иако су октобарски избори у Босни и Херцеговине поприлично далеко, битка за новог новог градоначелника Сребренице увелико је у току. Наиме, Ћамил Дураковић, актуелни градоначелник Сребренице, распалио је из свих расположивих оружја по свом противкандидату Србину Младену Грујичићу.

Дураковић, осим што инсистира на томе да је Сребреница једини град у Републици Српској у коме живе већински Бошњаци, тешко се увредио јер је су иза српског кандидата стале све партије у БиХ са придевом „српски“. Дураковић то истиче као аргумент да би на чело Сребренице могао „доћи човек који не признаје геноцид“, те стога упозорава да би избором Грујичића „бошњачки живаљ и бошњачке жртве у Сребреници били угрожени“.

Прозвани Младен Грујичић за Спутњик каже да је овакав Дураковићев наступ доказ да страхује да ће коначно изгубити позицију, али много више да ће Србин доћи на власт у Сребреници.

„Овде се створио такав амбијент да уколико дође Србин на чело Сребренице да ће протерати све муслимане из града, уништити Меморијални центар жртава Сребренице, како би на основу те ’кукњаве‘ добио подршку и интервенције из међународне заједнице и земаља које су наклоњене Бошњацима“, објашњава Грујичић.

Наш саговорник напомиње да не само да Дураковић није у праву, већ каже да он не ваља ни за Србе, ни за Бошњаке.

С обзиром да Дураковић маше папирима последњег пописа становништва у БиХ који је за Србе споран, тврдећи да је у Сребреници 11.000 Бошњака, српски кандидат за првог човека овог града подсећа да ту има разних малверзација.

„Ми имамо озбиљан проблем са списковима који су изашли у мају, где се барата цифром да на подручју Сребренице живи више од 12 хиљада гласача, а сада се појавио списак на коме тврде да их има око десет хиљада. На том списку недостају читаве српске породице које су до сада гласале на изборима, због чега смо ми упутили апел и тражили да се то исправи, јер свесно се чини пометња како би људи који дођу да гласају, видели да их нема у бирачком списку и одустали“, тврди Грујичић, истичући да по подацима којима располаже, у Сребреници од 12 хиљада људи живи око 7.500 Срба.

Он подсећа да су се Срби више пута поклонили сребреничким жртвама, али да то Дураковић није никада учинио над српским жртвама које су убијене на праговима својих кућа.

„Српске жртве се не помињу у Сребреници, а у свет је послата таква слика да као да су Срби сами поубијали и себе, и све Бошњаке. Ниједан ратни злочинац за које имамо толико доказа није одговарао за злочине над 3.600 убијених Срба у Сребреници. Зато и кажем да је време да се тај зачарани круг пресече и да се из Сребренице чује да је овде било и српских жртава“, каже он.

О томе причамо већ 20 година, али нико нас не чује и нико не слуша приче да су овде убијани Срби на својим огњиштима.

Дураковићеве речи да не дели народ на Србе и Бошњаке Грујичић оцењује као „ноторну лаж” првог човека Сребренице јер, како каже, тачно се зна чији је Дураковић.

„Он је начелник само Бошњака, а не и српског народа. Он потенцира наводни геноцид над муслиманима, а српске жртве негира а често и вређа“, тврди српски кандидата за градоначелника Сребренице, наводећи примере села Кравице, Брежане, Подравње…

„Срби су на велике српске празнике гинули у српским селима. Дакле, нису били у бошњачким… Па ко их је онда побио у њиховим кућама?!“, пита се Грујичић.

Он каже да се плаши да ће на све начине бити опструисани избори у октобру, а потврду за то види и у претњама које добија што преко Фејсбука, што непосредно.

„То је допринос актуелног градоначелника Сребренице, а први човек неког града не би смео тако да се понаша и сеје говор мржње“, закључује наш саговорник.

Грујичић је за кандидата за начелника општине Сребреница на предстојећим локалним изборима предложен као заједнички кандидат свих српских странака, а не само као члан СНСД-а.

Претходно су то учиниле бошњачке странке које су постигле сагласност да једини бошњачки кандидат за сребреничког начелника буде актуелни начелник Ћамил Дураковић.

Да Срби у овој општини треба да имају једног кандидата, сугерисао је и председник Републике Српске Милорад Додик.

Уколико би сви Срби изашли на изборе и гласали за заједничког српског кандидата, постоји могућност да, после више од 17 година, на чело ове локалне заједнице дође Србин.

Актуелни начелник Сребренице не мисли да је сужавање избора на два кандидата за начелника добро за грађане Сребренице.

Дураковић је истакао да није задовољан ни противкандидатом (Грујичићем), ако ситуацију, како је рекао, „посматра из угла грађанина“, јер сматра да је функција начелника Сребренице једна од најкомпликованијих политичких функција у Босни и Херцеговини, а да су просрпске странке „испале неозбиљне“ дајући подршку Грујичићу.

„Нажалост, особа која је овај пут добила званичну подршку од српских странака је млада особа која очито нема сензибилитет за овај град, а то се показује кроз његове активности из прошлости. Овде се ради о једној од најсложенијих политичких функција у БиХ. Помало ми збуњује начин на који се приступило одабиру кандидата на платформи да Србин треба постати начелник. Ја ништа нисам друго чуо, ни програм, ни план развоја“, рекао је Дураковић.

Ћамил Дураковић сматра да се и регуларност избора доводи у питање, а забрињава га да би избори могли да се сведу на класично пребројавање кога има више – Срба или Бошњака.

„Бојим се да ће битка за Сребреницу бити кључна и за будућност БиХ“, рекао је Дураковић.

Наш саговорник ово није хтео да коментарише уз речи да је ова изјава Дураковића сама по себи речита.

Аутор Бранкица Ристић

Извор Спутњик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here