„Далеко је 17. август”. Овим речима је мандатар Александар Вучић још крајем јуна одговорио на питање новинара да ли ће влада бити формирана пре заседања Борда директора Међународног монетарног фонда (ММФ-а) поводом четврте и пете ревизије аранжмана из предострожности са Србијом. Како „Политика” сазнаје, састанак извршних директора Фонда заказан је за 30. август.

Какве везе има оно што ће се претпоследњег дана августа дешавати у згради ММФ-а на Пенсилванија авенији у Вашингтону са актуелним догађајима у Немањиној улици и формирањем Вучићевог кабинета? Формално, Писмо о намерама и Меморандум економске политике, који потписују гувернер, министар финансија и премијер, не може да пошаље техничка влада. Ова два документа, по редовној процедури, у Вашингтон морају да стигну најкасније пет радних дана пре заседања Борда.

У супротном, Србија би, упркос добрим резултатима, „пала” четврту и пету ревизију програма из предострожности. Премијер Александар Вучић је у неколико наврата различитим поводима говорио да неће дозволити да се угрози програм који Србија има са ММФ-ом. Практично, то значи да би премијер Александар Вучић, министар финансија Душан Вујовић и гувернерка Јоргованка Табаковић најкасније до среде 24. августа морали ММФ-у да пошаљу Меморандум о економској политици и Писмо о намерама.

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here