МАНДАТАР за састав нове владе Србије Александар Вучић разговарао је данас са представницима Светске банке у Београду и Међународног монетарног фонда (ММФ) о економским реформама и смањењу броја запослених у Електропривреди Србије (ЕПС).

На састанку је шеф канцеларије Светске банке у Београду Тони Верхеијен изјавио да Србија постиже „изузетне резултате у односу на постављене циљеве, посебно нагласивши јачање инвестиција у приватном сектору којима су допринели и позитивни трендови на фискалној страни“.

Једна од тема разговора „била је потреба да се усвоји план оптимизације запослености ЕПС-а као и анализа општег стања у овом предузећу на чему инсистирају обе међународне финансијске институције“, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

На састанку „се говорило и да је окончана експертска мисија Светске банке, а разматрана је и реализација плана финансијске консолидације ЕПС-а који је усвојен јуна прошле године“, наводи се у саопштењу.

Вучић је истакао да је ово преломни тренутак за опоравак домаће економије а „захвалио Светској банци на великој помоћи и жељи да Србија буде макроекономски уређена земља на путу развоја и просперитета“.

Он је нагласио да су резултати које Србија има изнад просека и додао да је суфицит буџета то и доказује, наводи се у саопштењу.

Вучић је истакао је да Србија има највећи раст бруто домаћег производа у региону на крају првог полугођа ове године, као и највећи раст у Европи.

Он је замолио обе финансијске институције да пошаљу тим експерата у Србију који ће заједно са домаћим експертима, како је рекао, „допринети дефинисању ефикасних мера за повећање стопе раста бруто домаћег производа и у годинама које су пред нама“.

Вучић је указао на важност инфраструктурних пројеката и правовременог доношења Закона о финансирању локалне самоуправе, пре започињања процеса припреме буџета за наредну годину.

Састанку су присуствовали и министар финансија Душан Вујовић и министар рударства и енергетике Александар Антић.

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here