Srećna Krsna Slava i veliki srpski praznik Svetog Dimitrija Solunskog svim Srbima širom sveta!

Ovaj svetac je toliko poštovan u našem narodu da su čak dva velika srpska grada Sremska Mitrovica i Kosovska Mitrovica poneli ime ovog velikog mučenika, Božijeg ugodnika i zaštitnika pravoslavnih Srba.

Naročito srećna Slava Mitrovdan našim Hercegovcima, koji su na ovaj dan 1992. godine u nadljudskoj i junačkoj borbi, ostavljeni i prodati od strane JNA, sami svojim rukama izvojevali najveću srpsku pobedu u poslednjem ratu (pored operacije Lukavac i probijanja koridora) i tako sprečili da se nad njima dovrši hrvatski genocid iz Drugog svetskog rata i sudbinu koju su doživeli Krajišnici 1995.

Napadnuti sa svih strana, u združenoj ofanzivi hrvatskih i muslimanskih snaga, na hercegovačkom frontu dugačkom nekoliko stotina kilometara od Popova polja do Boraka, slavna Nevesinjska brigada i Bilećka brigada VRS uspele su da odbiju taj napad, uz gubitke od 42 borca Nevesinjske brigade i preko 300 je ranjenih. Odnos snaga je bio deset prema jedan u korist Hrvata, a artiljerijski sveopšti napad je trajao punih šest sati. Ukupno je tada ispaljeno na srpske položaje između 15 i 20 hiljada granata. Neprijatelj je, prema njihovim informacijama, imao 580 poginulih i preko 1.000 ranjenih, dok su njihovi realni gubici zapravo bili mnogo veći.

Sve što diše se tog Mitrovdana diglo na noge, jer su Hrvati računali na sprečenost srpskih boraca i domaćina, koji su slavili Mitrovdan, najmasovniju Slavu u Nevesinjskom kraju. Bukvalno sa slavskih trpeza otrčali su domaćini i gosti sa puškama u rukama na prve linije fronta, za njima starci, žene i deca su bila zadužena za snabdevanje i zbrinjavanje ranjenika itd. Svima u Hercegovini je tada bilo jasno da je to bitka za opstanak ili nestanak i naši Hercegovci su sve akcije odbrane izveli potpuno sami, bez podrške JNA i ostatka Vojske VRS. Front nije pomeren ni za milimetar.

Pukovnik Novica Gušić, sa svojim hercegovačkim borcima, dobrovoljcima i narodom je najzaslužniji što se u Hercegovini nikad nije ugasila mitrovdanska sveća i što je naš narod opstao u tim najgorim danima ostavljen bez pomoći.

Tropar velikomučeniku Dimitriju Solunskom (glas 3):

Velika obrjete v bjedah tja pobornika vselenaja, strastoterpče, jaziki pobježdajuša. Jakože ubo Lievu nizložil jesi gordinju, i na podvig derznovena sotvoriv jesi Nestora, tako, svjate Dimitrije, Hristu Bogu molisja darovati nam veliju milost.

Istorija Srba

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here