Срећна Крсна Слава и велики српски празник Светог Димитрија Солунског свим Србима широм света!

Овај светац је толико поштован у нашем народу да су чак два велика српска града Сремска Митровица и Косовска Митровица понели име овог великог мученика, Божијег угодника и заштитника православних Срба.

Нарочито срећна Слава Митровдан нашим Херцеговцима, који су на овај дан 1992. године у надљудској и јуначкој борби, остављени и продати од стране ЈНА, сами својим рукама извојевали највећу српску победу у последњем рату (поред операције Лукавац и пробијања коридора) и тако спречили да се над њима доврши хрватски геноцид из Другог светског рата и судбину коју су доживели Крајишници 1995.

Нападнути са свих страна, у здруженој офанзиви хрватских и муслиманских снага, на херцеговачком фронту дугачком неколико стотина километара од Попова поља до Борака, славна Невесињска бригада и Билећка бригада ВРС успеле су да одбију тај напад, уз губитке од 42 борца Невесињске бригаде и преко 300 је рањених. Однос снага је био десет према један у корист Хрвата, а артиљеријски свеопшти напад је трајао пуних шест сати. Укупно је тада испаљено на српске положаје између 15 и 20 хиљада граната. Непријатељ је, према њиховим информацијама, имао 580 погинулих и преко 1.000 рањених, док су њихови реални губици заправо били много већи.

Све што дише се тог Митровдана дигло на ноге, јер су Хрвати рачунали на спреченост српских бораца и домаћина, који су славили Митровдан, најмасовнију Славу у Невесињском крају. Буквално са славских трпеза отрчали су домаћини и гости са пушкама у рукама на прве линије фронта, за њима старци, жене и деца су била задужена за снабдевање и збрињавање рањеника итд. Свима у Херцеговини је тада било јасно да је то битка за опстанак или нестанак и наши Херцеговци су све акције одбране извели потпуно сами, без подршке ЈНА и остатка Војске ВРС. Фронт није померен ни за милиметар.

Пуковник Новица Гушић, са својим херцеговачким борцима, добровољцима и народом је најзаслужнији што се у Херцеговини никад није угасила митровданска свећа и што је наш народ опстао у тим најгорим данима остављен без помоћи.

Тропар великомученику Димитрију Солунском (глас 3):

Велика обрјете в бједах тја поборника вселенаја, страстотерпче, јазики побјеждајуша. Јакоже убо Лиеву низложил јеси гордињу, и на подвиг дерзновена сотворив јеси Нестора, тако, свјате Димитрије, Христу Богу молисја даровати нам велију милост.

Историја Срба

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here