Фото: ИН4С

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије рекао је данас да Црном Гором владају поклоници дукљанске митологије.

„Та брозоморно-монтенегринска идеологија одриче се свега онога чиме је Црна Гора, и Зета, и Дукља живјела кроз вјекове, а живјела је у знаку Светог Јована Владимира и његовог Часног крста који иде на Румију и до данас“, рекао је владика Амфилохије.

Након литургије, коју је служио у лаври Светог Симеона Мироточивог на Немањином граду у Подгорици, владика Амфилохије рекао у обраћању вјерницима да поклоницима дукљанске митологије смета румијска литија са крстом Светог Јована Владимира.

„Комунисти су били забранили ту литију, а сада је њихови духовни потомци проглашавају за нематеријално културно добро и траже да срушимо Храм Свете Тројице на Румији, јер, забога, то ремети заједништво“, рекао је владика Амфилохије.

Након литургије, одржан је научни скуп „Свети Јован Владимир и његово мјесто у српској историји, култури и духовности“, који је организовао новоосновани Институт за српску културу из Никшића.

Руководилац Института Будимир Алексић рекао је да је циљ овог скупа да се, ангажовањем истакнутих истраживача у области богословских, историјских и филолошких наука, дође до нових сазнања и изграђивања потпуније слике о Светом Јовану Владимиру.

„Свједоци смо да се овдје, нарочито у последњих двадесетак година, ствара лажна слика о Светом Јовану Владимиру, његовом дјелу и времену, те о прошлости овог простора. Та слика се пласира у медијима, јавном дискурсу, у оквиру културних установа и преко образовног система“, упозорио је Алексић.

Митрополит Амфилохије говорио је на скупу о теми „Свети Јован Владимир изнад Истока и Запада“.

Извор: Срна

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here