Организациони одбор Параде поноса Београд, изабрао је глумицу Мирјану Kарановић за овогодишњу Kуму Параде поноса Београд, саопштио је данас Београд Прајд.

Позната глумица ће, како се истиче 18. септембра одржати говор и прогласити почетак Прајд шетње, најзначајније манифестације за ЛГБТ заједницу у Србији, која ће се кретати од трга Славија до трга Републике.

У образложењу стоји да је Мирјани Kарановић ова почасна титула додељена због њеног вишедеценијског рада на поштовању и унапређењу људских права у Србији, промоцији демократских вредности, толеранције и прихватања различитости. Такође, Мирјана Kарановић је особа неоспорног уметничког и људског кредибилитета.

„Нама, као ЛГБТ активистима, важно је да сарађујемо са људима који указују на узроке проблема, а у Србији корен хомофобије лежи у ратовима и милитаризацији друштва који су насиље етаблирали као нормални облик комуникације. Мирјана Kарановић је учесница уметничких пројеката које су допринели бољој комуникацији људи у региону. Увек је стајала на првој линији уз обесправљене и тако говорила да нисмо сами. Учествовала је у бројним акцијама ЛГБТ организација, фотографисала се за први геј календар у Србији, константно подржавала Параду поноса и учествовала у кампањама које су подизале ниво толеранције на различитост у нашем друштву“, истиче Бобан Стојановић, члан Организационог одбора Параде поноса Београд.

Прошлогодишња, прва Kума Параде поноса Београд, била је драматуршкиња Биљана Србљановић.

 

 

Данас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here