И поред тога што је мандатар Александар Вучић протеклог викенда поручио да ће или формирати кабинет у најкраћем року, или он уопште неће бити на челу извршне власти, још увек се не назире крај тог посла.

Према сазнањима „Ало!”, Вучић се не суочава само са притисцима споља већ и са незајажљивим амбицијама неких кандидата за министре у својој, али и у осталим странкама које ће се наћи у влади, који за себе желе најмасније залогаје, као што су министарства саобраћаја, енергетике и спољних послова.

– Поједини досадашњи министри унапред су зацртали да преузму министарства у којима се врти највише новца, а то је већ одраније енергетика, али и саобраћај, пошто је у току реализација великих инфраструктурних пројеката. За ова министарства су најзаинтересованији странци, пошто желе да кредите које су нам дали реализују њихови људи и, наравно, њихове фирме – тврди наш извор.

Он објашњава да се велика битка бије и око Министарства спољних послова, које је најпогодније за удомљавање својих кадрова, али и неких наоко мање атрактивних ресора, попут министарства културе. За ово министарство, као и за људска и мањинска права, најзаинтересованији је невладин сектор.

Са друге стране, Вучићев проблем је и то што ће када коначно састави владу, списак министара морати да одобре органи Српске напредне странке, а поједини људи који се кандидују за важна министарства вероватно не би на Председништву СНС-а добили ниједан једини глас.

– Није тајна да поједини који себе већ виде на челу „богатих” министарстава немају никакву подршку у органима СНС-а. То се односи како на поједине досадашње министре, који су ту функцију обављали у име СНС-а, тако и на потенцијалне коалиционе партнере. Чак и када би подлегао притисцима да се одрекне неких од својих највернијих сарадника, попут Братислава Гашића, Небојше Стефановића или Николе Селаковића, и да њихова места уступи неком другом, то сасвим сигурно не би прошло одлуку страначких органа и могло би чак да изазове и цепање странке – тврди извор „Ало!”, који одлично познаје прилике у СНС-у.

Према његовим речима је зато најреалније да Вучић пред страначке колеге на Председништву и Главном одбору изнесе цео пакет, у коме ће се наћи већина људи који су одани странци, а уз њих онда и понеко мање популарно име, које ће напредњци прихватити за опште добро.

Извор „Ало!” такође тврди да ће Вучић страначка тела тешко убедити да буду великодушни према коалиционим партнерима, уколико напредњаци не буду сами правили владу, и подсећа на изјаве функционера СНС-а који су се изјаснили против учешћа СПС-а у власти.

Михајловић: Бира Вучић, а не странци

Потпредседница владе Зорана Михајловић каже за „Ало!” да састав нове владе не зависи од притисака споља, већ од Вучићеве воље.

– Прво што треба да знате јесте да ће свако ко буде члан нове владе бити искључиво Вучићев избор. Нови министри неће бити кандидати ни истока, ни запада, већ само премијера Вучића. И што је још важније, да би неко био члан Владе, у којој је премијер Вучић, мора да има резултат иза себе. Мора да има резултат у свом раду не због истока и запада, већ због грађана – каже Михајловићева.
Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here