Портал Дневник наводи да је у службеним документима, у које је имао увид најављена организација вежбе са авионском ескадрилом

Према договору Министарства обране и америчких снага у БиХ, на бањалучком полигону Мањача требало би да се организује НАТО вежба, на којој би авионска ескрадила наводно требало да испаљује осиромашени уранијум, тврди сарајевски портал Дневник.

Портал наводи да је у службеним документима, у које је имао увид наведено да би Министарство одбране БиХ, Заједнички стожер Оружаних снага БиХ и канцеларија за одбрамбену сарадњу америчке амбасаде БиХ ускоро у Бањалуци требало да организују НАТО вежбу са авионском ескадрилом и осиромашеним уранијумом.

Како се наводи, све је то договорено на састанку са генералом – мајорем Џоном Гронским, замеником заповедника Заповедништва америчких копнених снага за Европу.

НАТО вежба требало би да се реализује кроз две фазе – прва је теоријска обука припадника ОС БиХ од фебруара па до краја 2018. године, а друга, почетком 2019. године и то гађање ескадриле авиона А10 на полигону Мањача.

Учесници вежбе били би војници НАТО-а, њих 400, који су лоцирани у касарни Козара у Бањалуци, као и ескадрила од 10 авиона, лоцираних на аеродрому Маховљани у Републици Српској.

Раније су Министарство обране БиХ, Заједнички стожер ОС БиХ и Канцеларија за одбрамбену сарадњу први амбасади САД у Сарајеву организовали састанак поводом тих активности, а, како лист тврди, том састанку су присуствовали и српски генерали из ОС БиХ, Мирко Тепшић, Драган Вуковић, Борис Јеринић, заменик министарке одбране БиХ и Зоран Ђерић, саветник српског члана Председништва БиХ, Младена Иванића.

Документи у поседу портала наводно показују да су и српски представници у МО БиХ и ОС БиХ били сагласни са извођењем НАТО вежбе на подручју Републике Српске, а пуковник Планичић је због неслагања, како се тврди, одстрањен из те службе.

Генерал Анто Јелеч, донедавни начелник Заједничког стожера ОС БиХ, тражио је поједине информације о извођењу ове НАТО вежбе у Бања Луци, односно, о томе каква ће се муниција користити, да ли садржи осиромашени уранијум, бели фосфор и напалм због могућности изазивања пожара, које би то локације, односно, полигоне и стрелишта тражиле ОС САД.

Јелеч је навео и како је потребно извршити медијску припрему становништва у зони извођења вежбе због могућности да локална заједница буде спречавала извођење вежбе.

МО: ПРИЧА О ОСИРОМАШЕНОМ УРАНИЈУМУ ЈЕ ЛАЖ

Заменик министра одбране БиХ из Српске Борис Јеринић изјавио је данас да је лаж и дезинформација вест да ће 2019. године бити изведене НАТО вежбе, на којима ће авионска ескадрила испаљивати осиромашени уранијум.
Јеренић је за “Еуроблиц” казао да детаљи вежбе још нису договорени, али да је могуће да ће у њој учествовати и авиони.
“Сигурно неће бити коришћена ни бојева муниција, а камо ли она с осиромашеним уранијумом. То се не ради нигде у свету и тако нешто нико од нас не би дозволио. Реч је о вежби која је у плану кроз билатералну сарадњу и одржани су само почетни састанци. Неће бити последица по грађане”, рекао је он.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here