Razlog ovog štrajka je možda i opravdan, jer je vojno lice srozano na nivo žaljenja, a bolje je da žalimo Klintonku nego sebe. Uz dužno poštovanje i šofer u GSP je bolje plaćen od potporučnika pilota, jer ustvari on „ništa i ne radi“. Da li su nešto radili setimo se Milenka, Zorana i Živote. Vodnici i vojnici po ugovoru su posebna priča, jer taman kad stasaju u pravu vojničinu, dolaze u fazu da li će ih otpustiti ili ne, a ako malo bolje razmislite nije ni to slučajno.

Mnogo se žuči skupilo kod vojske. Kakvi su međuljudski odnosi, kakvo je stanje tehnike, gde su tenkovi, Strele 2M? Kakvo je stanje obučenosti? Gde su obećani avoni i kamioni? Gde je nova tehnika?

Posebna priča su mirovnjaci. Stanovnici romana Viktora Igoa se trpaju da idu u međunarodne misije tipa Afrika, a nijedan se nije vratio posle toga zdrav, a sve u nadi da će potomstvu da ostave nešto. Ako zapadne Kipar, puna je ruka brade. Ne kažem da ne trebate da se vežba, ali vežbajte sa svojima, mada i to od vas ne zavisi mnogo.

Ko je i šta Vojni sindikat ili kako se već zove?

Vojni sindikat je završni udarac razaranja vojske, nakon zakona da AVL ima pravo da radi nešto sa strane, pod uslovom da ne narušava ugled pripadnika vojske. U tom smislu svašta smo radili da bi kao i cela Srbija prehranili porodicu 90-ih godina. Plata je bila 10 DM, ali se auto nekako uvek kvario oko Kragujevca pa je sutra ista iznosila 4 DM. Ipak nismo štrajkovali, nego smo išli tamo gde se naredi.

Srpska vojska nikad nije štrajkovala, a setimo se da se i vojvoda Mišić  bavio štampom i prodavao svoj šinjel da bi opstao. Lujza ga nije napustila, a sin Aleksandar je izrastao u časnog oficira i bio streljan od poluzemljaka Nemaca, a mogao je da se izvuče. Rekao je „nemački deo je ovog trenutka u meni umro“. To se zove čas istorije koji ste vi budući štrajkači preskočili, jer su profesore tipa pukovnik Miloje Pršić oterali u penziju, a ovi koji su ostali nisu ni znali da vam prenesu znanje. Ni vojska kralja Aleksandra i kraljice Drage nije štrajkovala iako im nisu isplatili nekoliko plata. Šta su radili, verovatno ni za to niste čuli, ali nisu štrajkovali. Pošto vam sećanje od sto godina i više slabo ide setite se šta je bilo juče, a juče je bilo ovo:

Epilog znate. Vođe protesta su rasterani kao kerovi i bave se FTO, što nama vojnim licima ustvari slabo ide.

Zaključak

Vojni sindikat je poslednji udar na čast oficira, poslednji udar kaljanja obraza srpskog vojnika koji je uvek teško živeo, ali je bio sa narodom i nije štrajkovao.  Vojni sindikat je ubačeni elemenat razbijanja vojske. Vi nemate pravo da štrajkujete, ostavite to policiji. Vi nemate pravo da dobijate kečeve i dvojke. Setite se da je 97 bodova od  100 bila tek prelazna ocena. Tako je bilo u avijaciji. Vi ste vojska, a vojska je uz Veru i Crkvu u srpskom narodu svetinja. Vojnici nisu štrajkači, a nisu ni štrajkbrejkeri. Vojska koja štrajkuje i štrajkbrekeriše propada, a to što ministar kaže da nemate pravo na štrajk on priča radi svoje pozadine, a vi vojničine znate za šta smo smatrali pozadince (ne mislim na službu). Tek toliko da ne mislite da pišem u ime vlasti.

Ostanite časni oficiri, a Sindikatu dok ga ne ukinete i išutirate kažite, iako niste kuriri, da deli francusku obradu na više čekova jer im je to ustvari namena.

Zaključak zaključka:

Izgleda da će da vam daju 5% i izgleda da ste zaćutali. Začepili su vam usta. Toliko vas je vrednovao Vojni sindikat.

SrbinInfo

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here