Jes’ da ovo nije popularno reći, ali skoro da je nekad bolje –  već kad kreneš žmureći – protutnjati tako ceo život – no progledati na po puta! Nema težeg razočarenja i muke, nego kad se otvore oči nad svom tom  bedom koju čovek sam sebi može da priredi…  

E, od kada je pre neki dan i Srbe, od Banjaluke do Subotice, pogodio korona virus – meni je laknulo! Sve mi se činilo da ga imamo tu negde, ali da smo udarili u žmurenje! Mi smo, inače, kao narod poznati– da nema toga koji može, ka’ što mi možemo – izdržati „žmurku“ pred svim i svačim što nas snađe?!

Koje smo mi sve „žmurke“, a onda zbog toga „žurke“, imali kroz istoriju – teško ih je pobrojati?! Kad se samo pojedinih setim – prosto me u želucu muka fizički spopadne!

Kako smo mi samo žmurili kad su nas trpali u Jugoslaviju, pa kad su nam uvalili Broza i komunizam, pa kad smo se odrekli crkve, vere i Boga – jer je to „opijum za narod“?! Pa, kad su nas ubedili da se ne zovemo više imenom svoga naroda, nego po imenu brda, reka, dolina, teritorija…?! A onda – tako novoprepakovani, kad smo „progledali“, pa se prepoznali međusobom kao stranci – pa udarili jedni na druge – a zagrlili u bratstvu i jedinstvu sa onima koji nikad – ni bratstvo ni jedinstvo –  s nama nisu bili?! Pa, kad su nam otvorili granice s Albanijom i uselili 250.000 i 300.000 Šiptara na KosMet, pa kad su nam iskomadali narod i teritoriju Ustavom iz 1974. pa kad su nam objasnili da svaka nacionalna manjina koja nam je u državu ušla, mora imat viša prava no što bi ih ikad u svojoj matičnoj državi imala – a to, da od Srba u srpskoj državi imaju viša prava – čak, ako im se hoće i pola države da uprte i odnesu, e – to je toliko jedna naša dobra osobina – da nam zbog toga svi aplaudiraju?!

A kad otvorimo oči – našem iznenađenju kraja nema?! Sad smo, izgleda, progledali na nekoliko frontova, mada – još uvek ne s oba oka?!

Da krenem od Šiptara! Zaposeli su nam, ni manje ni više, no KosMet?! Otimaju, kažu da je njihov, šire se, prete…?! Mi pregovaramo s Prištinom, amnestiramo Tiranu, nudimo ekonomsku saradnju, bijemo bitku oko taksi koje nam je šiptarski okupator na KosMet uveo, ‘oćemo da im gradimo autoputeve, pruge, aerodrome, tetošimo ih kroz ostatak Srbije, poklanjamo im milione evra da im se matična država izgradi posle zemljotresa…?! Onaj „poklon“ od preko hiljadu Srba koje su iskasapili po žutim kućama i rasprodali u organima, e – to se ne računa?!

Jes’ da ovo nije popularno reći, ali skoro da je nekad bolje – već kad kreneš žmureći – protutnjati tako ceo život – no progledati na po puta! Nema težeg razočarenja i muke, nego kad se otvore oči nad svom tom  bedom koju čovek sam sebi može da priredi?!

Evo sada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić od 1. do 3. marta boravio u Vašingtonu na konferenciji Američko-izraelskog saveta za javne poslove (AIPAC) – najmoćnije lobističke grupe sa uticajem na javno mnenje i politiku SAD.

Na skupu smo „opipljivo“ popravili odnose sa Izraelom, ugovorili otvaranje diplomatskog predstavništva i predstavništva Privredne komore Srbije u Jerusalimu i –  kupovinu oružja –  i to «neće biti mala isporuka»! A oko antiizraelske kampanje u zapadnoj Evropi (BDS), Jevrejima je rekao ono što je samo i mogao da kaže –  da Srbija „nije plodno tle za antisemitske poruke“!

Vučić tvrdi da je zadovoljan što se tiče za nas glavne teme – KosMeta! I „Kosova“ predsednik Hašim Tači, bio je tamo?! Sreli su se! E, i on isto zadovoljan?! Poseta mu je obećavajuća, a susret sa Vučićem „zaokret u normalizaciji odnosa“?!

Detalja, šta se i kako to „normalizuje“ – nema?! Naš predsednik tvrdi da nije bilo razgovora o suštinskim pitanjima, nego o otvaranju avio linija, pruga, puteva…! Tvrdi i da ga niko nije ucenjivao, a sastao se sa tri najbliža Trampova saradnika – Ričardom Grenelom, Džaredom Kušnerom i Robertom O’Brajanom, plus – sa  Majkom Pompeom, šefom diplomatije?! Grenel nedvosmisleno traži od Šiptara da odmah i potpuno ukinu takse! Ne prihvata odluku sadašnjeg premijera Aljbina Kurtija za postepeno ukidanje od 15. marta i to uz ucene i traženje nekakvoga reciprociteta?!

Vučić ne očekuje promenu američke politike, ali –  „otvorili su nam vrata… svi su hteli da nas čuju… to je taj pomak“! Sad, da li su nam Ameri otvorili vrata da uđemo – a posle da molimo Boga ne bi li nekako izašli – niko nam objašnjavao nije?! Mada – za tako veliku silu i svetskog hegemona – nešto tu ima?! Šta(?) – strah me je da čujem!

Evo u ovome nizu još jednog bumeranga – ličnom smo ga „žmurkom“ proizveli?!

Progledali smo pred sami izdisaj pacijenta i tek tada uočili đe su se sve, uz zapadnjačke skrivalice – posakrivale  komunističke metastaze u Crnoj Gori – mnoge sa neizvjesnim ishodom?!

Nesrećni pobrozica Milo direktno je turio bombu u temelje države?! Udario u Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), uvatio narod za gušu, obrnuo ga naglavačke – pa iz njega istresa identitet – a zažmurio da ga kakva strkotina korijena ne potrefi?!

Oči otvorit ne smije?! Namjesto bi ga kap strefila – kad bi progleda’!

Žmuri, radi – ne patiše! Na njegovim televizijama, bez prestanka, jedan za drugim „ekspert“ se smjenjuje i deklamuje nekakvu argumentaciju i istoriju – koje niđe, osim u njihovim glavama i onoga što su, iz njih, u njihove knjige izručili – nema?! Te lekcije propuštit – čista je šteta?! To je ekskluziva?! To niđe više osim tu, viđet ne možeš?! Takvoga „obrazovanja“ na zemljinoj kugli još bivalo nije, osim pod Brozom, i to u ona prva vremena! Kasnije, više ni Broz nije za takvom „naukom“ poteza’?!

Pored ove edukacije „neintelektualaca“, kako ona režiserska i intelektualna gromada svjeckoga glasa Ana Vukotić, zove učesnike litija – Milo je opljunuo lapis i krenuo u popisivanje imovine i svetinja SPC! Oće čojek da vidi s kolikom snagom u njegovoj državi raspolaže njegov – krvni neprijatelj – Srpska pravoslavna crkva?! Opšte je poznato kad se na neprijatelja udara, prvo se  popiše neprijateljska snaga s kojom se valja obračunati?!

Ođe mi je najinteresantnija taktika kojom je Milo razvuka’ front na tri strane! Pritega’ narod „obrazovanjem“ , sastavlja svoje eksperte za pregovore sa SPC oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti (ovo „sloboda“, samo je tako utrefljeno), a ovamo već udario u sprovođenje nakaradnoga zakona i – popisuje?! A garant ne patiše – moleći se! Ne Bogu, kakvi – nije to njegov nivo! On se nečastivome moli, da mu – Crnu strefi korona – ne bi li ima’ debeo razlog da litije zabrani!

E, aj’ sad ti, pa pomogni Milu da se dovati s glavom…?! Nekad mi ga bude i ža’! Ne zna čojek prosto kako da ga od njega samoga spasi?!

Pored mnogo toga što smo sami sebi napravili, zatvarajući oči – evo imamo i, ničim zaslužene, migrante?! Ali, kad su se već preko nas naputili, one 2015. morali smo – zbog tradicije – i na taj problem da zažmurimo?! Zato ih sad u Srbiji imamo oko 6.000! Naša sreća je što oni neće kod nas da ostanu, a već je bilo mudraca među nama koji su sebi upisivali političke poene, predlažući da migrantima popunjavamo ispražnjena sela po Srbiji?! Nije nama ovo prvi put?! I Broz nas je ubeđivao – i ubedio – da „punimo“ Srbiju Šiptarima – pa smo sad tu gde smo!!!

Ova najnovija eskalacija migranata zaslužuje dublju analizu – jer je i dublje razgrnula zavese raznih namera?! Usledila je nakon što je 28. februara u vazdušnom napadu zvanične sirijske vojske na teroriste „Hajat Tahrir el Šam“ u Idlibu poginulo i 33 turska vojnika! To što su turski vojnici poginuli među teroristima, Ankara kaže da nisu trebali tu da se nađu?! Ma, nije nego?!

Bilo kako bilo, Turska je iskoristila svoj adut – otvorila kapije iza kojih više godina stoji gotovo 4 miliona migranata, kako bi uputila ultimatum EUropi da bude na strani Ankare u ratu u Siriji, ili će na nju pustiti migrante?!

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, izvaran od zapadnjaka, koji su mu od dogovorenih 6 milijardi evra 2015. i 2016. godine za pomoć oko migranata  dali samo nešto oko trećine – sačekao je trenutak da i to kapitalizuje!

Zapadnjaci danas za migrante nemaju rešenje, osim zatvaranja svojih granice, a tu prvu graničnu liniju EU, brani Grčka. Njena vojska i policija, ojačana Fronteksom – tuče migrante suzavcem, vodenim šmrkovima, pendrecima, a Boga mi, kažu, ima i metaka?! Sa druge strane granice 1.000 turskih vojnika, tuče po onima koji odluče da se vrate nazad, a strkne tu i po koji suzavac do branitelja grčke granice?! Tako je između ove dve vatre zatočeno oko 130.000 migranata?!

Pade mi ovde na pamet jedna digresija, zbog ovoga mesta okršaja –  na današnjoj kopnenoj liniji razgraničenja Turske i Grčke – koja se nalazi na reci Marici! E, nekad su na toj liniji Maričku bitku 1371. protiv Osmanlija, vodili Srbi na čelu sa kraljem Vukašinom Mrnjavčevićem i njegovim bratom despotom Jovanom Uglješom!!! A danas smo tu gde smo i bijemo bitke koje se vode – daleko u dubinu od nekadašnjih granica na kojima su stajali naši preci?! Koliko smo kroz istoriju „žmurili“  – dosta smo i sačuvali od onoga što su nam ostavili!!!

Kada se ovo današnje svede na suštinsku ravan – opet katoličku i protestantsku Jevropu – od islama brani pravoslavlje! Ali zato – iza svakog napada na pravoslavne, gde su god mogli – stali su?! Zapadnjaci su Srbe NATO bombama ubijali i sprečavali u borbi protiv islama i u BiH i na KosMetu?! Oni prosto uživaju štiteći šiptarski islam pod kojim se – kao pod kiselinom – tope temelji naše srpske pravoslavne kulture na svetom Kosvu i Metohiji?!

Naravno, oni su prijatelji islamu, samo kad su im sredstvo protiv pravoslavlja?! Inače – mrtva je trka u njihovoj mržnji – između te dve opcije?!

Oni i stoje iza ovoga haosa oko migranata, kome se kraja ne vidi! Godinama su, a negde i decenijama, ratovima ubijali narod i njihove države do temelja razrušili i uništili?! Sada ti nesrećnici, gde je veliki deo i porodica sa decom – beže u bolju  budućnost – u zagrljaj svojim neprijateljima?! E, ali zapadnjaci bi da im unište države, opljačkaju, poubijaju i rasture ih, ali – ono što preživi ispod njihovih NATO bombi – ne bi da im prekorači granicu?! Neće da im – oni koje su unesrećili i koji su se razbežali na sve strane – remete njihovu uređenu, u blagostanju mira opuštenu svakodnevicu i toplinu ušuškanoga gnezda?! Koji je to – nesagledivi zločin i licemerstvo?!

Znaju oni – i sa čistim pravoslavljem – da se pojakaju! Njihovi prstići su upleteni i u ovo pucanje pravoslavlja po šavovima – od Ukrajine pa do ove današnje Milove Crne?! Imaju oni tih sitnih opcija koliko hoćeš – ali samo jednu krupnu – Rusiju!!!

Teško je ovde pobrojati sve otvorene i zakulisne radnje koje danas iskaču pred nama u raznim pojavnim oblicima!!! Međutim, najdublja i najbolnija rana zapadnjaka – najbolje se može sagledati preko ovog sastanka Erdogana i Putina, koji je, nakon pogibije turskih vojnika u Siriji 28. marta, hitno održan 5. marta u Moskvi!

Nakon šestosatnog razgovora, od čega 3 sata u četiri oka sa Putinom – odnos Turske i Rusije – koje su suprotstavljene snage na sirijskom ratištu – ostao je saveznički!!! Primirje je nastupilo tog dana u ponoć, a čuvaće ga zajedničke rusko-turske trupe koje će patrolirati sirijskim koridorima!

Naravno, daleko je ovo od konačnog rešenja i mira! Ali, za sve one kratkog pamćenja – u Siriji su zapadnjaci razigrali rat na, uvek uspešnoj, podeli naroda! Stali su uz opoziciju legalnoj vlasti Bašara el Asada i to – ne samo verbalno?! A onda su se umešali svi! Svi su, za ponešto, zainteresovani u Siriji?! Tako već 9 godina Sirija krvari! Na stranu legalne vlasti stala je Rusija i Iran, a na stranu pobunjenika sve zemlje iz okruženja i zemlje Zapada?!

Turska je do rata bila u ljubavi sa Bašarom, a onda se  priklonila pobunjenicima zajedno sa svojim saveznicima iz NATO-a! Nakon pokušaja državnog udara u Turskoj 2016. godine, otrgla se NATO-u i – duboko zagazila u saradnju s Moskvom – i politički i privredno i vojno?! I danas je na suprotnoj strani od sirijske vlasti – koja je pod zaštitom Moskve – i pokušava da u mutnom potamani Kurde uz severozapadnu granicu Sirije, koji se graniče sa Kurdima u jugoistočnom delu Turske i tako spreči njihovo ujedinjenje i otkloni pretnju celovitosti svoje zemlje!

Na ovom ratištu, Rusija je stala uz legalnu vlast i Bašara – odlučila da se obračuna sa islamskim terorizmom, a – i da pored Ukrajine, još jednom pokaže svoju moć, koju će morati svi da slušaju, te – kako se nekome ne bi omaklo da pomisli – da joj je pobeda u Ukrajini slučajno pala!!!

E, za ovu – skoro nepomirljivu konfuziju – u kojoj se danas nalazi Turska, a u koju je umešan ceo Zapad – mudri Erdogan, i ovaj put, znao je – koja su to moćna vrata na koja treba zakucati!!!

Milijana Baletić

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here