Зоран Милановић данас је у Дубровнику коментарисао аферу с тајним снимцима. Председника Србије назвао Гробаром, а премијера Вучића ратним хушкачем.

Председник СДП-а Зоран Милановић данас је на предизборном скупу у Дубровнику коментарисао актуалну аферу с тајном снимком његовог састанка с представницима бранитеља, на којој су забележени и оштри коментари о земљама у регији као и индиференција према поздраву “За дом спремни”.

У изјави новинарима после предизборног скупа у Дубровнику, Милановић се осврнуо на написе србијанских медија који га називају ”усташом” и ”будалом” након што је у медије доспео тајно сниман тонски запис његовог састанка с бранитељима у којима је он рекао како Срби желе бити господари Балкана, а заправо су шака јада”.

– Није први пут да ме српски медији називају будалом и усташом, ако ниси сигуран где си и нападају те Хасанбеговић, Тома Николић звани “Гробар”, Александар Вучић, а сада и Пленковић, који ме мало разочарао, то се зове сигуран смер. Не морам никоме објаснити шта сам у Хрватској направио за статус српске националне мањине. То су наши грађани, има их јако пуно у СДП-у, њихов главни град је Загреб, не чаршија, они знају што су им ти типови направили 90-их година и како су их подстицали на побуну против њихове хрватске браће и домовине и како су ужасну цену платили.

У томе имају симпатије и Пантовчака и ХДЗ-а. Та осовина је слаба и није људска, али постоји од кризе с прогнаницима. Сваки пут кад заоштри, с једне стране су они који су за неку националну слогу и грађанство и они који живе од етнобизниса и националних подела. То је тренутна власт у Србији. Ја се нећу правдати српском народу, а Тома Николић звани Гробар ме пореди с Антом Павелићем – рекао је Милановић, преносе хрватски медији.

На питање је ли можда претерао те да ли му је жао због изговорених ствари, Милановић је упитао шта то није точно што је рекао.

– Ја имам људски однос с хрватским грађанима. Чаршија и они који је тренутно представљају људи су који су 90-их година овде сејали мржњу и рат и за то нису никад одговорали. С тим људима немам потребу нити узајамног поштовања нити добрих односа. Те људе напросто морам назвати правим именом и фасцинантно је како се у свему томе нашао и ХДЗ – рекао је он.

Милановић је истакао како сада покушавају да га заваде с људима који су били хушкачи и највише унесрећили хрватске Србе током 90-их година.

– Разговарао сам с људима којима очигледно нема помоћи. Питање је јесу ли ти људи уопште представници оних за које се издају. Примили смо те људе, а они су показали какав су карактер и какви су људи. Они из јада и очаја ме покушавају завадити, пазите с ким, Томом Николићем и Александром Вучићем, људима који су хушкали у Хрватској и највише унесрећили хрватске Србе. Сва калварија и јад хрватских Срба 90-их година, уз неке грешке хрватске политике од којих не треба никада бежати, су продукт хушкања тих људи и Војислава Шешеља. То су министри у Влади Слободана Милошевића. То им је први посао и то не смемо заборавити. Ја с њима у Бриселу не могу и нећу сарађивати. Чаршија нека пише што хоће, али хрватски Срби знају ко им је у политичком смислу мајка, а ко зла маћеха – рекао је Милановић.

Упитан шта је с односом Хрватске и Србије и како ће се поставити ако дође на власт, Милановић је рекао како је то одговорио ”људима који се представљају као представници градских бригада, језиком који неки од њих једино разумеју”.

– Србији ћемо дати примерен рок да укине спорни закон, а ако га не укине блокираћемо им преговоре и у томе ме Бог неће зауставити и донећемо неки сличан дискриминацијски закон којим ћемо њима наностити штету. Не желим то да чиним због односа са суседном државом, али ако на власти имате људе који су ратни хушкачи и тиме се поносе и сваку прилику користе да дођу у Републику Српску која растура БиХ… – рекао је, између осталог, Милановић.

– Господо политичари у БиХ немојте бити ситни и наседати на провокације. Ти исти типови сваком приликом долазе на нашу границу, а ја с једне стране у Јасеновцу признајем неке страхоте у хрватској историји, а они све Хрвате називају усташама, и тако све време. То су наши партнери?! Не. Ја не тражим од њих да се промене, нека само укину тај закон. Не морамо се волети, економија иде, људи из Србије овде долазе као гости, лепо им је, све иде. Али да ћу поштивати те људе који су били душмани српског и хрватског народа 90-их година, е па нећу. То нека ради ХДЗ! – рекао је Милановић.

 

 

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here