МЕЂУ мештанима појединих пиротских села, нарочито оних у планини, поново су актуелне мобе. Заједничким радом горштака, али и њихових потомака, као и уз помоћ локалне власти, решавају се комунални проблеми, уређују цркве и манастири, праве водоводи и поправљају путеви.

Најсвежији примери су старопланинска село Брлог и Добри До, која су после добровољног рада мештана, попримила другачији изглед и много боље услове за живот и опстанак на планини.

Педесетак мештана Брлога, али и њихови најближи из града, у „три цуга“ су уредили парохијски дом, сеоско гробље, Црквиште и средили резервоар сеоског водовода, који није адекватно одржаван. Услов за мобу је слога међу комшијама, а добровољан рад у општем интересу не заобилази ни најстарије. Сходно својим могућностима, уз рад свако да и понешто пара, па се тако планирани послови заврше.

– Оно што се некад звало моба, данас је радна акција. Сви из села се одазову, дођу млади из града. Последњи пут било нас је стотинак. Неко узме трактор, неко култиватор, пумпу за воду, али и крамп, лопату. Имамо и дунђере, водоинсталатере, електричаре. Договоримо се и посао се заврши – каже Данило Станковић.

У Добром Долу су протеклих месеци, али и година, организовали више акција. Како кажу Бојан Влатковић, Зоран Петровић и Драган Ранчић, овде су уз помоћ пиротског „Водовода“, али и властитим радом, коначно решили проблем водоснабдевања, а обновили су и манастир на улазу у село.

Ископали смо неколико километара трасе и резервоар и сада се кракови водовода разводе по селу. Они који нису могли да раде, морали су да обезбеде замену или да делимично финансирају, у зависности од тога колико су моћни. Изградњом водовода и манастира решена су два кључна проблема, а следећи подухват биће пут до Гугова, јер је постојећи готово уништен. Ово ће, наравно, морати уз помоћ локалне власти јер је асфалт скуп за наше прилике – кажу ови људи из Доброг Дола, који живе и раде у Пироту, али су сваки слободан тренутак у селу, тачније насред села, где се испод једне орахове хладовине договарају о наредним пословима. Ово место са неколико дрвених клупа изнад којих виси натпис „Џорина градина – Добра ладовина“ у шали називају својим медија центром.

СЕЛО НАМ ЈЕ ЛЕПШЕ

– Досад смо имали више оваквих акција, а најзначајније је то што смо средили кров парохијског дома, цркву и очистили сеоски каптажу од муља и тиње. Сада поново имамо воду по домаћинствима, а и село нам је лепше – прича Данило Станковић, председник месне заједнице у овом селу надомак границе са Бугарском.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here