Правила су јасна, Србија се обавезује, као држава апликант за приступање Европској унији (ЕУ), да следи ЕУ правила и уведе санкције кад и где су оне неопходне, изјавио је известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер.

С једне стране, напоменуо је Мекалистер, морамо бити јасни по питању руске агресије у Украјини да то не сме да се толерише.

С друге стране, морају се узети у обзир српске традиционалне историјске и економске везе с Русијом, које чак могу бити и мост за дијалог, оценио је Мекалистер, јер нико није заинтересован за дугорочну конфронтацију с Русијом.

До тада, морамо да покажемо одговор, санкције, на руско мењање граница у Европи, поручио је Мекалистер и објаснио да то нема везе са антируском политиком, већ са заједничким вредностима ЕУ.

Ако је Србија позвана да се придружи, то значи да је и спремна да дели и промовише наше вредности и у томе ћемо бити врло јасни, рекао је Мекалистер.

Упитан шта тачно подразумева инсистирање Бундестага на нормализацији односа са Kосовом, Мекалистер је одговорио да се од Србије захтева да се обавеже на видљива и одржива побољшања односа која би постепено требало да доведу до јасне сарадње.

Значи, тиче се имплементације, а не само договора: енергетски сектор, телекомуникације, мост у Митровици, Заједница српских општина…илустровао је Мекалистер, који је истакао да воли Србију и њене људе и да ће се састати са свима.

Он присуствује Kонференцији о глобалној стратегији спољне и безбедносне политике – ЕУ и Западни Балкан.

У Београду ће разговарати са премијером Александром Вучићем, Јадранком Јоксимовић, Тањом Мишчевић и омбудсманом Сашом Јанковићем, али и са опозиционим лидерима Бојаном Пајтићем, Борисом Тадићем и Сашом Радуловићем.
Kурир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here