Медлин Олбрајт је крила своје јеврејско порекло. Наводно се напрасно сетила да је Јеврејка када су о томе медији почели да пишу.

Медлин Корбел Олбрајт (енгл. Madeleine Korbel Albright), рођена као Мари Јана Корбелова (чеш. Marie Jana Korbelová; Праг, 15. мај 1937) је била 64. амерички државни секретар.

Медлин Олбрајт рођена је у Прагу, Чехословачка. Васпитана је као римокатолик, јер су њени родитељи прешли из јудаизма у католицизам како би избегли прогон. Има брата Џона, који је економиста. Име „Медлин“ је француска верзија чешког надимка „Мадленка“ који јој је наденула бака. Олбрајтова је званично узела ново име приликом одласка на школовање у Швајцарску. Њен отац, Јозеф, био је чешки дипломата.

Према њеним речима, за своје јеврејско порекло сазнала је тек као одрасла.

Њен отац је био чешки амбасадор у Србији а 1936. се цела породица сели у Србији да би избегла нацистички прогон.

Олбрајтова је намерно изоставила ове податке у својој званичној биографији због своје срамне улоге у бомбардовању Србије и отимању Косова од Срба. На крају њен отац је био велики србофил. Најинтересантније је што је управо њен отац, чешки дипломата и велики пријатељ Срба у својој књизи „Титова Југославија“ описао овакве случајеве где се појединци стиде свог порекла, наводећи случај Рибникар породице који су се почели изјашњавати као Југословени.

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here