Medlin Olbrajt je krila svoje jevrejsko poreklo. Navodno se naprasno setila da je Jevrejka kada su o tome mediji počeli da pišu.

Medlin Korbel Olbrajt (engl. Madeleine Korbel Albright), rođena kao Mari Jana Korbelova (češ. Marie Jana Korbelová; Prag, 15. maj 1937) je bila 64. američki državni sekretar.

Medlin Olbrajt rođena je u Pragu, Čehoslovačka. Vaspitana je kao rimokatolik, jer su njeni roditelji prešli iz judaizma u katolicizam kako bi izbegli progon. Ima brata Džona, koji je ekonomista. Ime „Medlin“ je francuska verzija češkog nadimka „Madlenka“ koji joj je nadenula baka. Olbrajtova je zvanično uzela novo ime prilikom odlaska na školovanje u Švajcarsku. Njen otac, Jozef, bio je češki diplomata.

Prema njenim rečima, za svoje jevrejsko poreklo saznala je tek kao odrasla.

Njen otac je bio češki ambasador u Srbiji a 1936. se cela porodica seli u Srbiji da bi izbegla nacistički progon.

Olbrajtova je namerno izostavila ove podatke u svojoj zvaničnoj biografiji zbog svoje sramne uloge u bombardovanju Srbije i otimanju Kosova od Srba. Na kraju njen otac je bio veliki srbofil. Najinteresantnije je što je upravo njen otac, češki diplomata i veliki prijatelj Srba u svojoj knjizi “Titova Jugoslavija” opisao ovakve slučajeve gde se pojedinci stide svog porekla, navodeći slučaj Ribnikar porodice koji su se počeli izjašnjavati kao Jugosloveni.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here