Широм САД настављају се протести због недавних полицијских убистава двојице Афроамериканаца у Минесоти и Луизијани.

Полиција је прошле ноћи испалила сузавац како би растерала демонстранке који су блокирали аутопут број 94 у Сент Полу у Минесоти.

Више од 200 демонстраната блокирало је коловоз одмах после поноћи, после чега је морала да интервенише полиција у опреми за разбијање демонстрација.

Полиција у Сент Полу објавила је на Твитер налогу да је неколико демонстраната ухапшено у нередима, али није објављено колико. Више полицајаца повредјено је када су их демонстранти гадјали каменицама и петардама.

Мајк Мартин, учесник протеста, тврди да је на скуп дошао носећи гитару на ледјима и да је покушавао да промовише мир, али да га је један полицајац без упозорења попрскао сузавцем на пешачком мосту изнад аутопута.

Организатори наводе да су масовне демонстрације протекле углавном мирно и да је само један мушкарац гадјао полицајца пиротехничким средствима.

Полиција је, како наводе, ухапсила 30 демонстраната, који су протестовали у миру. Они су најпре упозорени да ће бити ухапшени ако се не помере.

Црни војни ветеран, узнемирен због полицијских убистава Афроамериканаца у САД, снајпером је убио пет и ранио седам полицајаца у Даласу.

Амерички председник Барак Обама апеловао је на Американце да се после напада у Даласу не боје од повратка у хаос из 60-их година и да разумеју напредак остварен у расним односима.

Обама је одбацио „сваку помисао да би прошлонедељно насиље могло да сигнализира повратак у расне поделе из прошлости“.

Далас: Оклопна возила и специјалци испред седишта полиције

Далас — Портпаролка полиције у Даласу у америчкој држави Тексас саопштила је да је полиција у том граду примила анонимну претњу и да је зато појачана безбедност.

Она је додала да су такве мере уведене из предострожности, јавио је АП. Оклопна возила и специјалци постављени су испред главног седишта полиције у Даласу.

И друге полицијске станице у САД добиле су сличне претње након убистава двојице Афроамериканаца и убиства петорице полицајаца које је усмртио снајпериста у Даласу.

 

Бета, Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here