Mesto: Beograd Datum: 18.07.2016 Dogadjaj: OPŠTINE/DRUŠTVO - policijsko obezbeðenje tokom protesta "Inicijative Ne da(vi)mo Beograd" i pokušaj uruèenja otkaze odgovornima za rušenja u izbornoj noæi u Savamali, ispred Gradske uprave Grada Beograda Licnosti:

Протест због ноћног рушења у Савамали, који већ два месеца организује иницијатива „Не давимо Београд”, су први пут обележили инциденти. У метежу испред Скупштине града, где се окупило нешто више од стотинак грађана, према саопштењу министра полиције Небојше Стефановића, припадник МУП-а Иван Џамбић задобио је повреде руке и и лица када је ударен дрвеним предметом после чега је превезен у Ургентни центар.

До инцидента је дошло када су демонстранти, пола сата после почетка протеста, на улазу у Скупштину угледали градоначелника Синишу Малог и председника Скупштине града Николу Никодијевића. Мали је, уз заштиту полиције, успео да са сарадницима неповређен уђе у скупштинско здање уз повике окупљених „Убице, убице!”, „Оставке, оставке!” и „Управа напоље!”.

„У шоку сам! Бојим се за своју и безбедност породице”, коментарисао је неколико тренутака после инцидента видно узнемирен градоначелник и запитао да ли то што га неко напада када улази у Скупштину значи да ће следећи пут да повреди и његову децу.

Он тврди и да је представнике иницијативе позвао на разговор у Скупштину града „јер улица није место за тако нешто” што је покрет оштро демантовао.

Представник иницијативе Добрица Веселиновић тврди да Мали није нападнут.

„То није напад. Ми смо стајали на путу како бисмо њему и члановима његовог тима уручили отказе. Његово обезбеђење нас је одгурало. Потом је уз помоћ полиције почело да нас увлачи у зграду. Позив Малог нисмо чули. Није он то рекао, него је неко од обезбеђења казао да уђемо и предамо папир”, навео је Веселиновић додајући да они нису видели да је неко од демонстраната насрнуо на полицајца, а на неком од снимака који су се појавили на друштвеним мрежама чује се да један од демонстраната преко разгласа узвикује „Разбили смо нос полицајцу, ко га .…” Веселиновић је запитао и како то да се Мали сада осећа угрожено, а тврдио је да се осећа безбедно после рушења у Савамали.

Синиша Мали:
Спреман сам да преузмем сваку врсту одговорности уколико било шта у извештајима тужилаштвa и полиције имплицира да сам на било који начин повезан са дешавањима у Савамали. Не бежим од тога
Мали, кога демонстранти сматрају најодговорнијим за Савамалу, поготово од када је Александар Вучић открио да иза тих дешавања стоји „врх градске власти”, се први пут огласио и о дешавањима у ноћи између 24. и 25. априла.

„Спреман сам да преузмем сваку врсту одговорности уколико било шта у извештајима тужилаштвa и полиције имплицира да сам на било који начин повезан са дешавањима у Савамали. Не бежим од тога. Само апелујем да сачекамо да надлежни органи ураде свој део посла”, рекао је Мали који се није оглашавао ни поводом протеста иницијативе, нити поводом оставке коју је од њега опозиција тражила после Вучићеве изјаве.

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here