Најстрашније је што кад би се западу сутра појавио интерес да се поново зарати на Балкану, избио би нови рат. Зашто?

Прво, двадесет година запад не дозвољава да економије Србије, Хрватске, БиХ, Црне Горе и Македоније значајније живну. ЕУ окречи вртић у неком граду и постави огромну таблу са заставом ЕУ у фазону „Помажемо вам!“, а кад држава хоће да улаже у домаћу производњу, ЕУ скочи „Е, то не може! Можете и морате само да продате све што иоле вреди!“ Хрватска пада на дно развијености земаља ЕУ, Србија седма најбеднија економија на свету у 2016., БиХ и Македонија у расулу, ЦГ мафијашка парадржава – резултат две деценије демократије и слободе, а тачније неолиберализма под патронатом запада.

Друго, пошто је становништво сиромашно и безнадежно, запад финансира НВО које константно тероришу грађане о потреби „суочавања са прошлошћу!“ Kад год неко сања о будућности, западне НВО га бомбардују прошлошћу, такође у фазону „нема напред, може само назад!“ Стална обележавања злочина, покоља и прогона постала су део народног фолклора. И тако се у нашу психу урезује схватање да је рат део свакодневице и кад га нема.

И треће, уплив запада у домаће безбедносне и војне службе, државне институције, политичке странке и мејнстрим медије на Балкану омогућава западу да закува конфликт у најкраћем могућем времену, а многи грађани ће једва дочекати да нешто, било шта, почне да се дешава, „јер овако више не може.“ Ниво свести је низак и тешко да би било шта могло да заустави вртлог насиља. Можда звучи смешно, као што је идеја о рату звучила смешно већини и 1988. кад сам се ја родио, али не би нико више требало да се смеје.

Зато престаните више да гледате у комшије као у непријатеље. Нису они непријатељи. Непријатељи су ММФ, многе стране банке и одређене мултинационалне корпорације, непријатељи су они странци, домаћи политичари и криминалци који нас хушкају једне против других, док сви они на својим јахтама једу кавијар, пију шампањац и смеју се нашој глупости и патњи. Нисте много мудри ако играте њихову игру. Хајде да играму нашу игру, само за нас, а њима више никада да не дозволимо да нас преваре!

Извор Фб страница Бориса Малагурског

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here