Милијардер Доналд Трамп ће новембра бити изабран за председника САД, предвиђа у свом најновијем блогу амерички левичарски филмски режисер Мајкл Мур који је пре годину дана предвидео да ће републиканци изабрати Трампа за свог председничког кандидата.

„Тај покварењак, та незналица, тај опасни кловн у делу радног времена, а све време опасни социопата, биће наш следећи председник“, пише Мур.

Он оцењује да они који тврде супротно, живе у самообмани, „уверени да Американци неће изабрати једног идиота за председника“, већ ће кандидаткиња демократа „Хилари Клинтон постати прва жена-председница, јер је свет поштује, јер је бритког ума, јер води рачуна о деци, јер ће наставити Обамино дело, јер је јасно да то амерички народ жели“.

„Треба да сместа одустанете од те самообмане… и суочите се са истином, јер дубоко у себи знате да је она врло, врло реална“, пише Мур. Када чују експлозију на улици, људи подједнако помисле да је то пукла гума неког аутомобила, „јер не желимо ни да помислимо да смо управо чули како је неко погођен ватреним оружјем“, јер „желимо и потребно нам је да се надамо најбољем пошто је живот ионако већ тежак.., не можемо поднети још лоших вести“.

Да Американци гласају из удобности свог кауча, компјутером, Хилари Клинтон би победила, али ствари не функционишу тако, пише Мур. „Треба изаћи из куће и стати у ред за гласање…, а они који живе у сиромашним, црначким или хиспаноамеричким четвртима, чекаће дуже у реду, док је урађено све да буквално буду спречени да гласају. Тако да се на већини избора тешко добије чак и да 50 одсто гласача дође на биралишта“.

„И ту лежи новембарски проблем: ко ће имати најмотивисаније, најинспирисаније гласаче који ће доћи на бирачка места? Који кандидат има најзагриженије присталице? (…) Одоговор знате. То је велика опасност у којој смо. Не варајте се: никаква количина ТВ-реклама Хилари Клинтон, нити то што је надмоћна у дебатама, или што Либертаријанци одвлаче гласаче Трампа, неће зауставити његову чаролију“, сматра Мур.

Он даље наводи пет разлога због којих сматра да ће Трамп победити Хилари Клинтон.

Први је што ће Трамп гађати четири важне, радничке савезне државе које су традиционално демократске, али бирају републиканце за своје гувернере – Мичиген, Охајо, Пенсилванију и Висконсин. У некима од њих Трамп већ води испред Хилари Клинтон, а негде су им снаге изједначене. Тамо је Трамп обећао да ће казнити фирме које гасе радна места и производњу селе у Азију. Зато ће се исто што се на Брегзиту десило у Енглеској, на председничким изборима у САД десити у те четири савезне државе: Трамп ће „убедити масе да је сада њихова шанса! Да покажу свима који су им уништили амерички сан, да је сада ту аутсајдер Трамп који ће почисити кућу!“.

Други разлог због којег ће Трамп победити, сматра Мур, јесте то што је „бели мушкарац љутит“ јер се „завршава 240 година мушког управљања САД, а жене тек што нису преузеле власт!“ – „то је на уму Угроженог Белог Мушкарца“. То „нас је чудовиште“ – како је рекао Трамп, „освојило, и сада, пошто је требало да осам година трпимо да нам црни човек говори шта да радимо, да ли треба да осам година пустимо да нам командује нека жена?“, парафразира Мур Трампа.
Трећи разлог за победу Трампа је „проблем с Хилари“ јер је она „јастреб“, „десно је од Обаме“, „наћи че начин да нас увуче у неку врсту војне акције“ јер је својевремено гласала за рат у Ираку.

Уз то, Хилари Клинтон је „огромно непопуларна – 70 одсто свих гласача сматра да она није вредна поверења и да је непоштена. Она представља политику на стари начин: стварно не верујући ниушта, сем у оно што води да буде изабрана“.

Четврти разлог победе Трампа коју очекује Мур су „депримирани гласачи“ из читавог једног крила Демократске странке, присталице неуспешног ривала Хилари Клинтон, Бернија Сандерса. Они ће се „довући до гласачког места“ и „невољно“ гласати за Хилари Клинтон, а „неће довести по још пет људи да гласају исто као и они“. Уз то ће „велики број (присталица Сандерса) једноставно остати код куће“ на дан гласања.

Последњи, пети разлог због којег Мур предвиђа победу Трампа је „способност бирачког тела да буде несташно… – кад сте сами у гласачкој кабини.., можете гласати по партијској линији, а можете и написати ‘Мики Маус’. (…) Због тога и због толико много људи гневних што се политички систем покварио, милиони ће гласати за Трампа не зато што се слажу с њим…, већ зато што им се може. Само зато што ће то испревртали ствари и наљутити маму и тату. … многи ће штриклирати Трампа само да би видели како то може да изгледа“, пише Мур.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here