Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт изјавио је данас да би „волео да види да преговори у оквиру поглавља напредују до краја године“.

Давенпорт је на завршној конференцији ПЛАЦ пројекта Европске уније у Београду похвалио велику посвећеност Владе Србије напредовању у хармонизацији прописа и имплементацији европских демократских тековина.

Он је нагласио да је Србија на свом путу ка ЕУ и да је одмакла у процесу придруживања Унији.

Навео је да на том путу Србија има оквир дат Споразумом о стабилизацији и придруживању, али који долази из самог преговарачког оквира.

„Са српске стране имате структуру, како за преговарање, тако и за имплементацију свега што је потребно, што ће, надам се, омогућити да се убрза напредак и отварање поглавља у блиској будућности“, рекао је Давенпорт.

Он је навео да ЕУ може да понуди велику помоћ Србији у различитим секторима и нагласио да је ПЛАЦ пројекат једна од кључних платформи кроз коју је ЕУ обезбедила влади конкретну помоћ и подршку на њеном европском путу.

Пројекат ПЛАЦ, који кроз експертску помоћ доприноси ускладивању Србије са европским стандардима, па самим тим и приступним преговорима, траје већ три године.

Обухвата 14 поглавља, а готово једна четвртина рада се односила на поглавље 27, које се тиче животне средине, док се више од половине односи на поглавља 3, 5 и 27, која се тичу права пословног настањивања, јавне набавке и животну средину.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here