Велико откриће археолога у римском граду Виминацијуму, у северноисточној Србији, доспело је у ударне термине вести многих светских медија.

Наиме на локацији на којој се некада налазио римски град Виминацијум, пронађени су костури недалеко од електране у Костолцу, а велико откриће догодило се прошле недеље када је екипа предвођена археологом Миомирем Кораћом пронашла и два оловна медаљона у којима су били натписи, у једном златни, а у другоме сребрни.

– На натписима смо приметили неколико имена демона који се повезују са веровањима на територији данашње Сирије. Ово су први медаљони тог типа који су пронађени у Србији, али слични су пронађени у другим државама – рекао је један од археолога у екипи Илија Данковић и додао да су на таквим натписима често у питању биле љубавне чини, али и мрачне клетве попут ове: „Нека ти тело буде мртво и тешко као олово“.

– Био је обичај да се овакве чини или чаролије закопају уз особе које су умрле насилном смрћу и то због веровања да њихове душе немају више мира па имају веће шансе да наиђу на неке демоне и богове и њима пренесу своје жеље – закључио је Данковић.

Верује се да је на локацији „скривено“ око 10 хиљада гробова, па се чекају даља ископавања и налазишта, а у међувремену су досадашња открића привукла пажњу и међународне јавности.

Извор: Вестионлине

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here