Мађарски полицајци и војници су тешко претукли неке мигранте и затим их послали преко границе у Србију, наводи „Хјуман рајтс воч“ (ХРВ) у најновијем извештају.

Од 5. јула, Мађарска враћа све мигранте ухваћене у зони од осам километара од своје границе натраг у Србију, што је мера коју је званична Будимпешта увела како би зауставила прилив избеглица, пренела је агенција АП.

Мађарска полиција наводи да је током прве недеље примене те нове мере у Србију враћена 621 избеглица.

У извештају ХРВ, организације за заштиту људских права, описује се случај у ком је група мађарских војника два сата тукла групу од 30 до 40 миграната, међу којима је било и жена и деце.

„Ни у филмовима нисам видео да неко неког тако бије“, изјавио је један неидендификовани мигрант и додао да их је пет или шест војника тукло једног по једног.

„Завезали су нам руке иза леђа пластичним лисицама. Тукли су нас свиме, рукама, ногама и палицама. Намерно су нас тешко повређивали“, рекао је мигрант.

Други мигранти са којима је разговарао ХРВ наводе да су их полицајци тукли и да су били повређени кад су их присилили да се врате у Србију кроз мале отворе на огради од бодљикаве жице.

Извештај ХРВ се базира на разговору са 41 тражиоцем азила и мигрантом, као и званичницима из више мађарских и међународних институција, укључујући агенцију Уједињених нација за избеглице, мађарску полицију и службу за имиграцију.

ХРВ тврди и да Мађарска не испуњава међународне стандарде за тражиоце азила, тиме што брзо одбацују већину затхева за азиле неожењеним мшкарцима, а одобравају само 15 захтева на дан на свакој од две транзитне зоне на граници са Србијом, што резултује тиме што су стотине избеглица блокиране на граници у лошим условима.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here