Покемони постоје од 1996. године и од старта су врло успешна франшиза, али ништа није изазвало толику помаму као верзија Покемон Го. Зашто?

Мало је оних који нису пробали да играју или бар чули за Покемоне. Пуних 20 година, од како је игра направљена за Нинтендо, мала створења су и даље популарна. Оригинално, гомила играча је лутала по јапанској регији Kанто трагајући за 150 различитих ликова (поента игре је да ухватите што више Покемона, и то тако што ћете шетати градом, а апликација вам сигнализира ако се неки налази у близини).

Док је игра 1999. стигла до Европе, у Азији се већ развила у анимирану серију, играјуће карте са Покемонима, стрипове… Занимање за њу је полако слабило, све до пре десетак дана.

Чиста зарада

Уз лансирање Покемон Го, вредност Нинтендових деоница порасла је за 14 милијарди долара. Игрица зарађује око 1,6 милиона долара дневно, и то само на корисницима иОС уређаја. Поређења ради, Цласх Роyал, једна од најпопуларнијих мобилних игрица, зарађује 335.000 долара дневно на иОС уређајима. Kорисници просечно проводе 33 минута играјући Покемон Го док на Фејсбук потроше „тек“ 22 минута.

Уз то, предвиђа се да би игра могла имати више активних корисника од Гоогле Мапса, а само у Америци има рекордних 21 милион играча. Уз то, интересовање не јењава, а готови налози се продају за велики новац.

Тајна успеха

Чак је и велики „Индипендент“ направио озбиљну студију трагајући за тајном успеха Покемона. Тврде они, разлог лежи у томе што је нешто напокон натерало људе да изађу ис својих кућа и да почну да лутају и задовољавају своју радозналост.

Уз то, играчи су оформили позитивну гејминг заједницу јер све више људи почиње да се окупља и заједно крећу у потрагу за Покемонима. Слично се десило и јуче код нас, где се педесетак људи окупило испред Храма Светог Саве и одлично се забавило.

Уз то на популарности Покемона почели су да зарађују и „обични“ предузетници, ресторани, радње који се рекламирају као локације где можете уловити Покемона, а један момак је чак почео да ради као специјализовани таксиста за развоз људи који играју игру. Има наравно и оних који претерују. Младић са Новог Зеланда баталио је посао како би могао да крене на двомесечну авантуру у којој ће пронаћи све постављене Покемоне на територији ове државе.

Правила

Kад скинете игру, прилично једноставно ћете покупити све цаке. Битно је да ловите Покемоне, посећујете „покестопс“, који откривају њихове локације, као и да се упуштате у борбе да бисте повећали ниво свог почетног Покемона.

Уместо Покемона пронашли леш

Прошле недеље једна тинејџерка из Вајоминга ловећи воденог покемона у реци пронашла је леш, а исто се десило и у Њу Хемпширу где је још једна играчица Покемон ГО нашла леш и то у парку иза споменика жртвама холокауста. У исто време људи који су на челу музеја Аушвиц, где је некада био логор смрти, затражили су да се сви Покемони уклоне с њихове територије.

Преузимање игре

Док званично не стигне код нас, игра се може скинути са сајта АПK Миррор где се налази апк инсталациони фајл (може се наћи и на још неколико адреса). Најпре омогућите инсталирање апликација са извора који нису Плаy Сторе. У подешавањима (сеттингс) телефона нађите ставку Сецуритy, а у оквиру ње „Ункноwн соурцес“ и штиклирајте опцију. Добићете обавештење да је игра преузета, па преко ње потврдите инсталацију и можете да кренете у лов!

Прича Београђанина Уроша Ј.: Навукао сам се на Покемон и уживам!

– Иако сам испрва био скептичан према игри, сада своје путање планирам тако што увек идем другим путем у нади да ћу тако наићи на новог Покемона који ће попунити моју колекцију. Прво сам био скептичан и помало стидљив када је требало да на прометном месту ловим ова мала чудовишта, али зависност коју је игра створила код мене врло лако је изашла на крај са тремом и чудним погледима пролазника упереним ка мени док покушавам да их сакупим све.

Најзанимљивије је то што ми је живот уз Покемон Го знатно занимљивији јер где год да се налазим, могу да се играм, посећујем различите делове града у потрази за новим авантурама и сваки пут када на улици видим још некога укопаног у месту како максимално концентрисан посматра екран свог телефона, знам да нисам сам и да ће нас ускоро бити још више.

Покемон Го је дефинитивно више од игре, то је први увид у начин на који ћемо користити технологију у будућности и зашто у њој не бих уживао већ сада и учинио цео свет мојим игралиштем?

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here