Не обавештавајте цео свет на друштвеним мрежама да сте отпутовали и оставили празну кућу, јер би вас могли посетити провалници, упозорава др Игор Франц, експерт за безбедност на интернету

Нико као лопови не прати тако помно високу технологију. То потврђује све више информација о повећаном броју провала у станове чији су власници отишли на годишњи одмор. И о томе обавестили све своје (и остале) на „Фејсбуку”, „Твитеру” и „Инстаграму”. Пре поласка на пут уобичајено је да оставимо делимично отворене ролетне, понеко упаљено светло, како бисмо од непожељних гостију сакрили чињеницу да у објекту нема никога. Слично, али примерено високој технологији, ваља чинити и на друштвеним мрежама.

На то упозорава др Игор Франц, експерт за безбедност на интернету из Београда. Много људи, истиче он, кроз опцију чекирања и слања фотографија комплетних породица из разних летовалишта, открива криминалцима да су отишли довољно далеко да они ступе у акцију и опљачкају им празне станове.

Несвесно откривање података које користе незвани гости највише се догађа на најпосећенијим друштвеним мрежама „Фејсбук”, „Инстаграм” и „Твитер”. Управо на овим страницама требало би повести више рачуна о томе какве фотографије и информације постављамо.

Франц издваја шта никако не би ваљало радити кад је реч о активностима на друштвеним мрежама. Није пожељно користити опцију чекирања приликом уласка на територију одређеног града или објекта у граду. Такође не би требало постављати фотографије на којима се виде сви чланови породице. Приликом постављања слика не би требало оставити подешавање на јавно и то се мора променити, а такође није добро уписивати локацију снимања. Притом ваља знати да неки фотоапарати и камере на телефонима имају укључену опцију геотаговања, тако да се место може прочитати са метаподатака који се налазе на слици иако се не упише локација.

Није пожељно постављати слике на „Твитер” јер је ова друштвена мрежа специфична и не можете контролисати ко ће све видети објаву. То, у овом случају, може бити неко ко вам уопште није пријатељ или, још горе, неко ко и нема отворен налог на овој мрежи.

Др Франц даље наводи како не би препоручио да се друштвена мрежа користи на нестандардан начин: рецимо, ако објављујете дневно један или више постова а онда одједном неколико дана не поставите ниједну објаву, то може бити индикатор да сте негде на путу.

Оно што наш саговорник препоручује јесте уобичајено коришћење свих друштвених мрежа, као да нисмо одсутни. Не би требало деактивирати налог или се одједном не појављивати на онлајн таласима. Биће то поуздан знак за „профи” незванца да вам мирно уђе у стан и однесе из њега шта му падне руку. Слике с летовања лепо је поделити с пријатељима, али тек кад дођете кући, уверен је Игор Франц.

Извор: Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here