Велика Британија процењује коначне трошкове испуњавања обавеза које има према Европској унији поводом Брегзита на 40 до 45 милијарди евра.

Председник Европског Савета Доналд Туск изјавио је данас да ће земљама чланицама ЕУ предложити почетак преговора о транзиционом периоду са Великом Бритнанијом и разговоре о будућим односима са Лондоном.

“Спремни смо да почнемо са припремом блиског партнерства Велике Британије и ЕУ у трговини, борби против тероризма, међународног криминала, безбедности, одбране и спољне политике”, поручио је Туск.

Он је нагласио да ЕУ жели да чује “са више јасноће” како Велика Британија види њихове будуће односе пошто напусти јединствено тржиште и царинску унију.

Председник Европског Савета каже да прво треба почети са преговорима о транзиционом периоду.

Велика Британија је затражила да период њеног останка у једниственој трговинској и царинској унији са ЕУ траје још две године по изласку из ЕУ.

“Предлажем да током тог периода Велика Британија поштује ЕУ законе, укључујући и нове законе, буџетске обавезе и правни надзор. У том периоду одлуке у ЕУ би се доносиле на нивоу 27 држава чланица, дакле без Велике Британије”, изјавио је Доналд Туск.

Он је нагласио да је “развод тежак, али развод и успостављање нових односа је још теже”.

“Од референдума о изласку Велике Британије из ЕУ прошло је годину и по дана и много је времена посвећено једноставнијем делу посла. Сада за преговоре о транзиционом споразуму и оквиру за наше будуће односе имамо де фацто мање од годину дана”, закључио је председник Европског савета.

Велика Британија би, према Уставу ЕУ, требало да напусти Унију пре краја 2019. године.

Европска комисија поручила је јутрос Европском савету да је постигнут довољан напредак у “првој фази” разговора о изласку Велике Британије из ЕУ и препоручила покретање друге фазе у процесу Брегзита.

Земље чланице ЕУ ће на самиту 15. децембра одлучити да ли ће на основу постигнутог напретка одбрити покретање разговора о будућим односима ЕУ и Велике Британије.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here