Kомисија за жалбе Савета за штампу оценила је да су листови Информер, Kурир, Блиц и Ало прекршили више одредаба Kодекса новинара Србије.

Наводи се да су то учинили када су у јулу извештавали о силовању и убиству трогодишње девојчице у околини Зајечара.

Kомисија је закључила да су листови прекршили одредбе о поштовању приватности, о истинитости извештавања, о одговорности новинара и забрани коришћења непримереног садржаја, као и да су злоупотребили емоције других људи и њихову недовољну способност расуђивања у трагичним ситуацијама.

„У овом случају, нажалост, реч је само о наставку неприхватљивог тренда да се о тешким и суровим злочинима и трагедијама извештава без поштовања професионалних и етичких стандарда“, закључила је комисија саморегулаторног тела.

Према оцени комисије, силовање и убиство трогодишњег детета ужасан је злочин, који је веома потресао цело друштво, те несумњиво постоји велико интересовање јавности за овај случај, али се наводи да објављивање детаља о стању тела ни на који начин не доприноси бољем информисању читалаца, а вређа достојанство и интегритет жртве, наноси додатнуибол њеној породици и узнемирава читаоце.

Kомисија за жалбе подсетила је новинаре и уреднике да их Kодекс обавезује да посебно обазриво извештавају о оваквим трагедијама, поштујући и достојанство жртве и бол породице и не покушавајући да злоупотребе њихове емоције и немогућност да у тој ситацији јасно расуђују.

„Kомисија нарочито апелује на полицију и тужилаштво да, посебно када је реч о злочинима који добоко потресају јавност, одреде особе које ће медијима давати информације, како би се избегло спекулисање, нагађање и објављивање нетачних информација“, наводи се у образложењу Kомисије за жалбе Савета за штампу.

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here