Селфи ће постати још једна дијагноза! Америчка психијатријска асоцијација (АПА) већ је прогласила селфије као битан поремећај личности јер се у пракси показало да људи гину јурећи да их поделе на друштвеним мрежама.

Сигурно је да је лето сезона селфија и док су људи спремни да легну на пругу док им у сусрет јури воз, да висе са зграда и литица, ризикујући живот за фотку да би прикупуили што више лајкова, у Србији се психијатри тек спремају да расправљају о томе. Kако кажу, „селфи је код нас још у домену атракције”. Само током прошле године на планети је због самофотографисања живот изгубило 27 особа, годину раније 49.

Пошто их је највише гинуло у Индији, та земља је забранила у својим појединим деловима прављење селфија, док у Хрватској размишљају о увођењу истих рестрикција за туристе јер их је у Плитвицама за последњих неколико година страдало четворо!

– Правим селфије и не мислим да је то поремећај све док не угрожавам себе и друге. Само сам једном имала потенцијално опасно искуство и то са псом луталицом. Он је потпуно необичан пас – огроман је, одан, чак иде са мном у госте и потпуно је “васпитан” и “љубазан”. Али, телефон не воли! Тог дана лежао је на травњаку у парку. Напољу је било феноменално светло и изгледао је потпуно фантастично – прича Београђанка Х.М. и додаје да га је прво издалека фотографисала, а онда јој је пало напамет да легне иза њега и направи селфи.

– Kада сам дошла и легла иза њега махао је репом, преврнуо се на леђа да га мазим, а онда се вратио у првобитни положај. Тада сам извадила телефон. Он ме је погледао. Вратила сам му главу на место да бисмо направили фотку, а он је тихо зарежао и муњевито ми зграбио за руку у којој је био телефон. Није ме повредио, погледао ме је и отперјао. Тада сам први пут схватила да селфији могу да буду опасни – описује она.

Проф. др Славица Ђукић Дејановић, директорка Kлинике за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“, каже за „Ало!“ да ћемо се тек суочити за последицама тог тренда.

– Док се у свету негативни аспекти већ анализирају, код нас је то још атракција којој тежимо. Није наодмет да се сетимо како смо мислили да се зависност од психоактивних суспстанци дешава тамо далеко, а сада смо постали земља у којој је тај проблем врло изражен. Сходно томе, селфијем као темом требало би да се позабавимо пре него што последице буду израженије – навела је она.

Kатегоризација поремећаја

АПА психички поремећај снимања селфија дели у три категорије:

– Неколико селфија дневно, који се не објављују на мрежама.

– Минимум три селфија дневно, који се објављују на мрежама.

– Шест и више селфја дневно, који се објављују на мрежама.
Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here