Док једни тврде да су негативне последице коришћења бројне, они који су користили канабисово уље у терапијске сврхе наглашавају да им је донело велико олакшање у животу

Поседовање, производња и промет марихуане у Србији су кривична дела, а њену примену и регистровање као лека морала би да подржи стручна јавност, која је по питању легализације канабиса у медицинске сврхе још подељена или се не изјашњава.

Док једни тврде да су негативне последице коришћења бројне и да се могу испољити у виду оштећења меморије и недостатка мотивације, као и у поремећају рада срца, они који су користили канабисово уље у терапијске сврхе наглашавају да им је помогло, донело велико олакшање у животу и ублажило болове.

Међу њима је и председник удружења „Лек лекализуј“ Саша Kолонџија из села Вогањ код Руме, који већ 19 година користи марихуану због здравствених проблема.
Kаже да нема ништа против лекара и медицине, али сматра да би пацијенти требало да имају право да избаберу начин лечења.

Он наглашава да велики број људи узима канабисово уље и да то крије, а да би с друге стране све то требало да буде транспранетно јер се, истиче, сада продаје уље сумњивог квалитета, као и различите смеше и да то није прави пут.

Поручује да је циљ легализације канабиса искључиво у медицинске сврхе, те да је свестан да има и оних који би да ту борбу искористе и злоупотребе.

„Толико дуго сам у колицима, не пијем лекове. Не могу од канабиса да проходам, али могу да средим спазам, сан, бол са којим живим 24 сата. Имам папир од судског вештака у Руми кад ми је полиција нашла симобличну количину канабиса да нисам злоупотребљавао канабис, да сам га узео да ублажим болове“, прича за Тањуг Kолонџија.

Поручује надлежнима да почну да се друже са болеснима како би на прави начин схватили шта то њима значи и тада ће, каже, схватити истину.

„Kанабис не мора да буде чудотворан лек, али довољно је да ми помогне да квалитетније живим“, истиче Kолонџија.

Да канабис није дрога, каже, не тврди он већ светске институције и оне државе које су је легализовале, а има и оних које га нису званично легализовале, али имају довољно разумевања за оболеле који у својим домовима имају по неколико биљака.

„Чак и за лекове не можемо рећи да увек помогну, па не можемо рећи ни за њу да лечи сто посто, али у појединим државама постоје научна истраживања и доказано је. Изреал је најдаље отишао у томе. Њихови лекари су неколико пута били у Србији, имали смо трибине, ништа није тајна и све се може пронаћи на јутјубу“, наводи Kолонџија.

Министарство здравља формирало је радну групу са стручњацима из разних области, који су анализирали све доступне меродавне доказе и стучна испитивања и донела је одлуку о примени три врсте лека на бази канабиса, али међу њима није и уље канабиса.

У Министарству кажу да је комисија за примену канабиса донела заклучак да уља канабиса која траже поједина удружења не треба легализовати, с обзиром на чињеницу да нису дефинисани стандарди за састав и производњу уља канабиса.

Подсећају да је закључак донет на основу препорука америчке Агенције за храну и лекове „Фоод анд Друг Администратион“ која није препознала нити одобрила биљку марихуане као лек.

Иста комисија је дала препоруку да се дозволи употреба три лека на бази канабиса – Дронабинол, за лечење губитка тежине код пацијената заражених ХИВ-ом, код повраћања услед хемотерапије код канцера, када други лекови не помажу, Набилон, за лечење мучнине и повраћања код пацијената на хемотерапији, као и Сативеx, спреј за ублажавање грчења мишића код болесника оболелих од мултиплесклерозе.

Бивша министарка здравља Славица Ђукић Дејановић рекла је за Тањуг да је добро да све што је лек и што помаже у лечењу буде регистровано и у нашој земљи, јер грађани набављају та средства на неодговарајући начин и питање је уствари шта користе.

Она подсећа да је марихуана регистрована као лек за одређене облике мултипласклерозе, као и да добро делује код особа које примају цитостатике, а не могу да неутралишу болове и мучнине на други начин, као и код одређених облика глаукома.

„Нема ни мало разлога да код нас, као и у осталим земљама, то не буде регистровано и под строгом контролом стручњака, закона и државе јер се у обрнутом случају све импровизује и ради незаконито, на штету пацијената“, наводи Ђукић Дејановић.

Ђукић Дејановић верује да ће комисија Министарства здравља завршити свој посао након фомирања владе и учинити конкретне кораке ка дефинитивином одговору на то питање.

Њузвик

2 КОМЕНТАРА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here